Снимка: Архив Булфото
fallback

Промените в Кодекса на труда ще гарантират повече възможности за труд и откриване на повече работни места. Това каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в предаването "Полиграф" по телевизия Bulgaria On Air.

Вицепремиерът коментира новите си предложения за промени в трудовото законодателство за еднодневни трудови договори, както и за въвеждането на гъвкаво работно време.

По думите му гъвкавото работно време ще може да бъде въведено във всички сектори по решение на собственика на предприятието. Така човек ще може да разпределя часовете си на работа до достигане на 40-те работни часа през седмицата. Според социалния министър това предложение ще подпомогне хората със семейства.

Ивайло Калфин също каза, че се планира и ваучерна система. Така родители ще могат да купуват услуги като гледане на дете, прибиране от училище или гледане на възрастен човек.

Министърът също предлага родителите да не получават детски добавки, а да ползват отстъпки от данъците, които плащат.

Ивайло Калфин коментира и пенсионната реформа.

"След близо 6 месеца всички въпроси бяха обсъдени, които бяха поставени на масата. Имаме съгласие по голяма част от въпросите, но пълният консенсус не е на лице. Работодателите не искат увеличение на пенсионните вноски, синдикатите имат проблем с увеличаването на пенсионната възраст. Има доста спорове и за работата на универсалните пенсионни фондове", каза той.

По повод избора на нов лидер на АБВ, зам.-председателят на партията каза, че най-вероятно той отново ще бъде Георги Първанов.

"Прилагаме нещо, което се струва странно на много хора, но това е демокрацията", заяви Калфин и така коментира избора на нов председател на партията.

Вицепремиерът обсъди и казуса с акушерката, била бебе.

"В желанието хората да си докарат повече пари, претоварването и стресът си дават отражението", каза той и допълни, че в случая има нарушения на правилата за труд и е нарушено работното време. По думите му по случая вече тече проверка от Инспекцията по труда.

Чуйте целия разговор с Ивайло Калфин във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

ръбутудател

преди 9 години

търсим ръботници нъ гъфкъву ръботну време...ръботи се от 6 ду 9 сутринтъ, *** 11 ду 13 и *** 21 ду 23 чъсъ нъ непълну ръботну време

10

Феб

преди 9 години

"Министърът също предлага родителите да не получават детски добавки, а да ползват отстъпки от данъците, които плащат." - това е една много добра идея а дано ама .............Това ще доведе до големи икономии в държавата и за хората плащащи данъци

9

Кон

преди 9 години

Калфин пак се оплете. Като става дума за престъпление, като бито бебе, не Инспекцията по труда трябва да се задейства, а прокуратурата. Включително и за създателите на тези нечовешки условия на труд. А той, миличкият, не го знае това.

fallback