Валери Симеонов. Снимка: Булфото

Концерт в зала "Света София“ в сградата на парламента на Народното събрание пл. “Батенберг” 1, организиран от Главното мюфтийство, ядоса депутатите от ПФ.

Заради случаят те се заканиха, че ще искат промени в Правилника за дейността на парламента, с които да се забрани възможността залата да бъде наемана за религиозни прояви.

След като патриотите са постави въпроса как така в залата се провежда концерт в чест на пророка Мохамед, от администрацията на парламента са им отговорили, че всеки може да наеме "Света София“, ако плати 1600 лева за цял ден или 900 лева за половин.

"Това е провокация на Турция към ЕС, че контролира българското мюфтийство“, възмути се съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, а съпартиецът му Искрен Веселинов добави, че НС не може да е обект на религиозни актове, на което и да е вероизповедание.

Концертът се е състоял на 18 април. В него е взела участие и официална делегация от Турция, като зам.-министърът на отбраната Охран Исмаилов е придружил около 40 души, които са участвали в това мероприятие, обясни Симеонов.

На първия ред са били наредени представители на ДПС, Народна партия Свобода и достойнство и мюфтии, а до посланика седяха Лютви Местан и Корман Исмаилов, продължи той.

За него е недопустимо, че медиите не са били информирани за концерта, но пък е имал за медийни партньори БНТ, БНР и БТА.

Според зам.-председателя на ПФ Валентин Касабов всичко това сее случило под диктовката на ДПС.

Симеонов пък припомни, че ислямът е само едно от общо 130-те официално признати вероизповедания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase