"От партия МЕЧ успяхме да направим силна кампания, въпреки че имахме ограничени средства. Не ни показваха в нито една статистика, но въпреки това постигнахме силен резултат. Имаме 64 хил. гласа и 3%. Нашият проблем беше, че ние сме партия едва на 7 месеца. На хората им е нужно време, за да улегне в съзнанието им идеята, че има партия, която се противопоставя на управлението", коментира адв. Христо Расташки от партия МЕЧ в предаването "Денят ON AIR".

Изборният експерт и политик от "Синя България" доц. Светослав Живков посочи, че неговата партия също не е присъствала в медиите. По думите му "Величие" има различен подход - тя е формация, която използва механизми, които не са публични.

"Хората са изморени от партии, които правят едно и също. Виждат, че резултат няма. Партия "Величие" излезе с по-странен подход, който няма да бъде работещ. Отпечатваха вестници, силни са в YouTube, имат затворени кръгове, които много приличат на секти. Тази партия не е нещо, което ще се задържи", каза адв. Расташки пред Bulgaria ON AIR.

Според доц. Живков експертните правителства допринасят за още по-голямо отчуждаване на избирателите от политическите сили.

"Проблемът е, че няма как да се конструира ясно мнозинство. Вече имаме два антисистемни играчи, което още повече затруднява сформирането. При такъв тип правителство политическите сили отказват да понесат отговорност за неуспехите на кабинета. Повечето парламентарно представени партии загубиха електорат. Възможностите за формиране на стабилно управление бяха лесно проиграни в предишния мандат", уточни доц. Живков.

Адв. Расташки е на мнение, че която и партия "да се прегърне" с ГЕРБ и ДПС, ще има силен спад в своя електорат. "Трябва да се ходи на нови избори. Няма с кого да се състави политически кабинет", посочи той.

Доц. Живков обясни, че "Синя България" не желае нови избори, тъй като те не са добре за управлението и за държавата, но са напълно възможни, въпреки че не биха разрешили политическата криза в страната. Той се съгласи с адв. Расташки, че експертният кабинет не е най-удачното решение.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase