ДПС отново заплаши, че може да поиска вот на недоверие на правителството заради политиката в здравеопазването. От движението разкритикуваха промените в здравното осигуряване и обвиниха министъра Петър Москов във "функционална непригодност".

"Не изключвам първият вот за недоверие на това правителството да е отново заради здравеопазване", каза депутатът Тунчер Кърджалиев, който обясни и че ако наистина се вземе решение да се пристъпи към искане на вот, ще се потърси контакт с всички партии в парламента, които се интересуват от здравеопазване.

Още по темата
ДПС опита да задейства вот на недоверие заради здравеопазването в края на миналата година. Поводът тогава бяха изказванията на Москов срещу ромите заради нападенията над лекари. Тогава обаче движението на Местан не успя да събере достатъчно подкрепа от останалите формации и не можа да внесе искането. За да стане това, са нужни най-малко 48 подписи, а ДПС има само 36.

"Ако преди говорихме за морална непригодност на министъра на здравеопазването заради политически некоректния език и ксенофобските му изявления, то вече с основание ние трябва да говорим за функционална непригодност и политическа непригодност", каза Кърджалиев.

Депутатите на Местан разкритикуваха остро внесените от здравно министерство изменения в Закона за здравното осигуряване. "Реставрират се стари идеи от отречени модели. Този законопроект прави медицинските услуги по-недостъпни и по-скъпи, създава условия за корупционни механизми", каза Кърджалиев и настоя, че проектът съдържа и възможност за дискриминация и лобизъм.

От ДПС обявиха, че внасят свои промени в закона между първо и второ четене. Едно от тях е продължително безработните с регистрация в бюрата на труда да бъдат осигурявани от държавата.

Бившият социален министър Хасан Адемов обясни, че самият министър е обявил, че ще подкрепи такава идея и предупреди, че ако предложението не бъде прието, ще означава, че Москов е популист.

Друго искане на ДПС е да се даде възможност на работещите и осигурени членове в едно семейство да могат да осигурят други във фамилията, ако те не работят. Предложението е при един неработещ той да бъде осигуряван от работещия върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигувящите се. Ако в семейството на работещия има втори неработещ, той да се осигурява върху 30% от минималния осигурителен доход на самоосигуряващия се.

ДПС предлага и да отпадне предложението на министерството - в Надзорния съвет на Касата да има двама допълнителни представители на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase