Ваньо Шарков. Снимка: архив, БулФото

Зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков увери, че всички българи, които не са здравноосигурени, ще имат достъп до спешна помощ. „Те няма да бъдат необслужени при спешни случаи и когато е застрашен животът им”, каза той пред bTV.

Още по темата
Все пак Шарков подчерта нуждата от спешни и категорични мерки, така че да бъде намален броят им. По думите му неосигурените се разделят на три групи.

130 000 не знаят своя здравен статус и не се и интересуват от него, като в тази категория попадат завършилите ученици, които, докато не станат студенти или не започнат работа, не са осигурени.

Втората група е на хората, които не могат да плащат, а има и 400 000, които не желаят да плащат – това са хората в сивия сектор.

Преди дни стана ясно, че държавата иска да спре случващото се, като даде срок от 6 месеца на здравно неосигурените да платят дължимите вноски за три години, за да се върнат в системата. Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права на практика ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване, а не както е според сегашните законови норми - само за три години. Предстои обсъждане на предложението в парламента.

По думите на Шарков ситуацията със здравеопазването е критична, като не трябва да се допуска повече натрупване на задължения. В момента задълженията са за над 500 млн. лв.

„Имаме строгото разбирателство да не се допуска натрупване на дългове и да се работи по тяхното намаляване”, заяви той.

В момента няма лечебни заведения, които да са заплашени от фалит.

Шарков обясни, че при областните болници 8 от 28 лечебни заведения са без задължения, 8 със задължения под 2 млн. лв., а едва четири имат задължения за над 10 млн. лв.

Министерството е фокусирано върху тези, които имат най-големи задължения и тези, чиито дългове са нараснали през последните години.

На въпрос дали има болници, които източват Здравната каса, зам.-министърът отговори, че ако някой си позволи да източва НЗОК, би трябвало неговите дългова да не растат. Ако това се случва, значи е некадърен управленец.

По думите му една от първите мерки, които могат да предприемат лечебните заведения, чиито средства не достигат, е да се освободят от онези помещения и терени, които не са свързани с медицинска дейност. „Няма смисъл от дворове, в които пасат овце”, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase