Снимка: архив, Булфото

Ефектите от санкциите върху Русия и наложените контрасанкции стават все по-осезаеми и ден след ден се усещат в различни браншове, обявил лидерът на БСП Михаил Миков, който е бил лектор на международна конференция "Икономическите санкции на ЕС срещу Русия - влияние върху страните от Югоизточна Европа".

Там Миков е съобщил, че миналата седмица е имал среща с производителите на калий в България и те са пряко засегнати от ограничителните мерки, които се въвеждат по отношение на един традиционен за тях пазар, какъвто е Русия. Той отбелязал и влиянието върху туризма, както и прогнозирания спад на туристическия поток.

Според него освен преките ефекти от наложените санкции и съответните ограничения на икономическите отношения от страна на Руската федерация, има и още един ефект - пренасочване на традиционни икономически отношения към други части на света.

Миков е поставил въпроса за големия натиск, който се получава от страна на производителите от "Стара Европа", след като достъпът до пазара на Русия им е ограничен, върху пазарите на страните от Югоизточна Европа.

БСП лидерът е отбелязал ефекта за млекопроизводството след отпадането на млечните квоти и натиска, който по думите му ще дъмпингира пазара на неукрепналите и неконкурентните в тази сфера икономики на Югоизточна Европа.

"Санкциите като начин за действие са погрешни, ефектите се плащат от производителите, от хората", обявил Михаил Миков, цитиран от пресцентъра на партията си.

На конференцията са присъствали гости от Унгария, Гърция, Италия, Сърбия, Испания, представители на бизнес асоциации, от сферата на туризма, строителство, машиностроене, Българската търговско-промишлена палата, неправителствени организации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase