Димо Гяуров. Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Измененията в Наказателно-процесуалния и Гражданско-процесуалния кодекс създават риск от правен казус, а последствията от тях ще бъдат негативни за гражданското правораздаване. Това заяви бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров пред телевизия Bulgaria On Air.

Вчера правната комисия в Народното събрание гласува изменения в законодателството, според които прокуратурата ще има изключителното правомощие да спира финансови операции или сделки с имущество без съдебен контрол, ще може да участва и в граждански дела, ако прецени, че има засегнат интерес на държавата или общините. Промените бяха гласувани бързо заради продажбата на дружества, свързани с КТБ.

Oще по темата

Според Гяуров промените дават правомощия на прокуратурата да встъпва във вече образувани производства и да обжалва актове по производства, по които дори не е била страна. Това би могло изключително много да забави гледането на делата и да накърни права. Имам сериозно съмнение доколко прокурорите са запознати с гражданското право, допълни той.

Гяуров изрази притесненията си относно извънредното законодателство заради ретроактивната му сила със задна дата.

Експертът коментира и сделката за БТК от инвестиционната компания LIC33 и покупката на дялове от военни заводи, собственост на банкера Цветан Василев. Той счита, че Василев лъже заявявайки, че тези шест дружества нямат нищо общо с КТБ. По думите на бившия шеф на разузнаването банката отдавна е подозирана в тесни връзки с руската държава.

По думите му към момента дори не е ясно дали има сделка за БТК.

Гяуров заяви, че по отношение на пийпълметрията и разпространението на телевизионния сигнал става ясно, че собственикът би могъл да оказва сериозен натиск върху медиите и да конфигурира общественото мнение в посока, която му е изгодна. Ако това е една чужда държава, която би искала да оказва влияние върху общественото мнение, това трябва да ни тревожи, коментира той по повод съмненията за руската връзка на инвеститора.

Целият разговор чуйте в интервюто на Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 9 години

Абе аз този го подозирам във връзка с чужда държава - САЩ .

7

Idealist

преди 9 години

Добре дошли във света на Вишински!

6

да

преди 9 години

Твърде много власт се дава така в ръцете на шепа хора, които могат да ползват с корист буквата на закона.

fallback