Снимка: Булфото, архив

Две са кандидатурите за главен съдебен инспектор, внесени в парламента. И двете са предложени от леви депутати.

Едната е внесена от левите Спас Панчев и Смиляна Нитова и е предложена от Съюза на съдиите. Тя  е на Теодора Точкова, която е председател на Административния съд в Хасково. Другата също внесена от Коалиция за България е на Вера Чочкова от Софийския градски съд, също издигната от Съюза на съдиите в България.

Още по темата
Възможно е да има и друга номинация от народни представители от левицата до края на пленарния ден, каза заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

В 18 часа днес изтича срокът за предложения за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че партията няма да има кандидат, защото не е намерила подходящ.

От  "Атака" и ДПС също нямат свои кандидати за главен съдебен инспектор.

До нова процедура за избор на главен съдебен инспектор се стигна, след като в края на декември БСП и ДПС издигнаха кандидатурата на съдия Веселина Тенева.

Тя обаче беше единственият кандидат и вносителите на предложението за избора й го оттеглиха, след като през януари Европейската комисия разкритикува принципа на назначения в съдебната система и посочи, че изборът на съдебен инспектор ще бъде важен тест за институциите.

В същото време Инспекторатът към Висшия съдебен съвет няма ръководител повече от година, след като Ана Караиванова подаде оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase