Снимка: архив Булфото
fallback

Научният принос, с който депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов стана доцент по медицина в Софийския университет, излезе на бял свят. Част от него е определение на понятието „електронен здравен картон”.

С него народният представител сякаш „открива Америка” - "Това е съвременна форма на традиционния амбулаторен картон, на който може да се съхраняват данни за прегледи, диагнози, епикризи, медикаменти, здравни рискове, имунизации, изследвания."

Този сериозен научен принос е представен от Иванов пред комисия в СУ "Св. Климент Охридски" за придобиване на титлата "доцент", за какъвто бе произведен на 20 март, пише в новия си брой в. „168 часа”.

Oще по темата
Както Dnes.bg вече писа, научната степен на депутата предизвика сериозна дискусия.

Гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" поиска доцентурата на народния представител да бъде проверена. Младите лекари настояха за целта да се създаде независима експертна комисия. Повод за искането стана и фактът, че Иванов вече веднъж опита да стане доцент, но с чужди научни трудове и беше разкрит. Самият депутат се защити пред Dnes.bg и обясни, че е покрил всички изисквания на конкурсната процедура.

В излезлите наяве откъси от научния му труд, Иванов защитава тезата, че здравния статус на пациента трябва да се съхранява на електронен носител. Всъщност това е услуга, въведена от Здравната каса още през 2013 година, а за нуждата от нея се говори много преди това.

Въпреки това депутатът прави „научното откритие”, че с електронния здраве картон "независимо дали си у дома, на работа, на почивка, в командировка или в чужбина, имаш непрекъснат достъп до актуалната си здравна информация."

В същото време той се е сетил да изтъкне, че хартиеният картон може да стои, потънал в прах, забравен в някой шкаф вкъщи, а при нужда лекарят разчита на личните спомени на човека за кръвната му група, тежки заболявания и алергии.

„168 часа” пише, че трудът за електронния здравен картон е част от трудовете, които Лъчезар Иванов е представил пред СУ. Повечето от тях са написани в съавторство с един, двама или дори петима души. Самостоятелно са написани около една трета от общо представените научни изследвания.

Конкурсът за обявяването на Иванов за доцент пък е пуснат в "Държавен вестник" на 3.10.2014 г. - само два дни преди предсрочните парламентарни избори, които ГЕРБ спечели. Кандидатът за длъжността е един-единствен - Лъчезар Иванов.

Освен за разликата между електронния и хартиения картон, депутатът е писал и научен реферат. Неговото заглавие е "Правата на пациента в България и ролята на институциите: постижения и перспективи". Научният труд препоръчва да се организират информационни кампании, за да могат хората да научат с какви права разполагат.

„Поставя и въпроса те да се регламентират законово, макар че това вече е направено веднъж. И което Лъчезар Иванов може да инициира като депутат от управляващото мнозинство”, пише още изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

кво пищите бе

преди 9 години

Ми като искате закони,ама за другите,а за вас-не,така ще е!..

41

Анонимен

преди 9 години

Какво сте захванали с Мозъка? Да не би той да е първият или единственият станал доцент по този начин? 340 са за 2014г. Толкова са и през 2013г. Толкова ще бъдат и тази. Професорите не им отстъпват нито по наглост, нито по брой. Просто така е в ***. А изход има - терминал2.

40

доцент

преди 9 години

Аз съм доцент и 5 години ВАК ме спираше,въпреки,че имах 27 самостоятелни статии.Сега всеки може да стане доцент и професор без публикация. Срам ме е да казвам,че съм доцент!Разбира се вече съм пенсионер.

fallback