Снимка: Reuters, архив
fallback

Анализира се възможността за въвеждане у нас на системата за върщане на пластмасовите бутилки в магазинната мрежа срещу заплащане, коментира в рамките на семинар за журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По думите й въвеждането й е разрешено от българското екологично законодателство.

Подобен анализ за прилагане на системата е правен у нас и през 2011 г., но е показал, че практиката ще бъде икономически неефективна за този, който иска да я приложи.

"Наскоро имахме среща с представители на германски фирми, които са въвели тази система и я разпространяват в други страни, последно в Албания", коментира Василева. "Разбрахме се с тях да ни представят механизма, който са въвели, да разгледат нашето  законодателство и нашата система и заедно с експертите от дирекцията за управление на отпадъците в МОСВ, да продължат да изследват възможността за въвеждане на системата", добави тя.

Екоминистърът отбеляза, че въвеждането й е свързано с отговорността на производителя, с регистрация на самата опаковка, за да могат да се възстановяват средствата за нея.

Системата е обвързана и с инвестиция от страна на производителите и желаещите да въведат в магазинната мрежа. "Аз смятам, че е интересна идея, която има развитие от 2011 г.  насам, когато е правено изследването, можем да мислим в тази посока", коментира още Ивелина Василева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 9 години

Събирам разделно пластмаси, хартия и найлон. Имам къде да ги съхранявам и на година-две ходя с личния си автомобил да ги предавам в пункт за вторични суровини. Да ама не. Последния път, само преди месец, ми бе заявено, че тази пластмаса не е разделена, имало ПЕТ, имало незнам си кво друго, пък били на различна цена. Не става! Найлона-също. Имало целуфан пък той не им трябвал и т.н.Кофичките от кисело мляко (ср. по 5-6 на седмица) не ги взимат щото не им трябват, имали много друг материал...

29

Цеца Секса

преди 9 години

Абе бонаци, кой се интересува от вас, и вашите бончета. Вие знаете ли че за един тон празни пластмасови бутилки мутрите с техните фирми за вторични суровини вземат по 900 евро при експорта. Цените на хартията са също толкова на тон. Защо се карат с години за новите сметища, защото от *** печелят милиони. Само вие простите българи още не сте го разбрали, че като плащате такса смет пак ви крадат. ***.

28

ДО 28

преди 9 години

Що говориш глупости? ти мислиш ли че сега не плащаш бутилката. Кой производител така ще ти продава стоката си без да включи и стойността на бутилката.Най удачно е всичко в стъклени бутилки както е било от край време.

fallback