Снимка: архив Impact Press Group

Експертът по избори и бивш член на ЦИК Михаил Константинов отвори нова тема – да се свали възрастта за гласуване. Той предлага това да е с минимум една година.

"Възрастта за гласуване е важен въпрос, а у нас не се обсъжда", коментира професорът пред БТА. "Нека да я смъкнем с една година поне", предложи той.

Още по темата

Константинов даде за пример Австрия, където и 16-годишните имат право да гласуват. Той е категоричен, че има мотиви за това.

"Младите са не по-малко информирани и образовани от своите родители и от своите дядовци", убеден е той.

Възрастта за гласуване в България в момента е 18 години. Това е и възрастта, на която, според законите у нас, младежите достигат пълнолетие.

Затова професорът смята, че ако се стигне до решение за сваляне на възрастта за гласуване, ще трябва да се свали и възрастовата граница на зрелостта.

"Тоест ако младежът може да гласува, трябва да има и съответните задължения на пълнолетен", обясни Михаил Константинов.

Той похвали президента за идеята му да свика референдум за промяна в изборните правила. Държавният глава потвърди решението си пред депутатите в четвъртък. Според Константинов и намерението на Плевнелиев за насрочване на допитване с всеки друг избор също е много добра.

Професорът изрази надежда, че в референдума ще участват достатъчен брой хора. Според него в момента съществува много висок праг за признаване на валидността на допитването. Затова той предложи да се направи поправка в закона за референдумите, с която да се определи по-разумен праг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase