Михаил Миков. Снимка: архив, БулФото

Соцлидерът Михаил Миков смята, че предлаганият от президента Росен Плевнелиев референдум за изборното законодателство заедно с местните избори е безсмислен.

Още по темата

"Не бива да се подхвърля захарче на хората", коментира Миков пред bTV и уточни, че никой не е питал партията му дали приема такъв референдум въпреки уверението на президента, че има съгласие.

Председателят на БСП каза още, че предложението за допитване измества общественото внимание от истинските проблеми.

Все пак Миков заяви, че президентът има право на инициатива, но за да се проведе допитването, Народното събрание трябва да гласува "за". Изискването е за обикновено мнозинство, което значи, че идеята за референдум наесен със сигурност ще събере достатъчно гласове, припомни той.

Миков нарече фарс подаването на оставка от лидера на АБВ Георги Първанов, като обясни, че с действията си Първанов доказва, че е част от проправителствената коалиция, макар да говори за замразяване на отношенията.

"Въпросът е те да се харесват и хората да ги харесват", така той отговори на въпрос дали АБВ му харесва повече без Първанов.

Все пак той заяви, че на местните избори по места БСП сигурно ще търси подкрепа от АБВ, макар да смята, че "АБВ ще предпочетат властта пред принципите".

Миков смята, че ГЕРБ генерира постоянно недоверие. "Страната върви без посока. Икономиката не е добре, бедните в България в момента са 70%", изреди той.

По думите му, ДПС е партньор на управлението. "Виждаме участия в решителни гласувания", аргументира се соцлидерът.

Соцлидерът коментира, че твърдения за "преждевременната смърт" на БСП имало от 20 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase