Социологът Андрей Райчев. Снимка: Булфото, архив

Решението на лидера в оставка на АБВ Георги Първанов да оттегли подкрепата си от правителството, за което той даде заявка преди седмици, ще е, за да може АБВ да запази политическа перспектива, смята социологът Андрей Райчев.

Още по темата
„Това би поставило правителството на ръба на оцеляването, макар че механически ГЕРБ няма да бъде застрашен, защото за отстраняването на министър-председателя от поста са необходими 121 гласа. Ще си остане една двупартийна коалиция с някаква подкрепа, условна“, коментира той по БНР.

Според него АБВ  преживя кризисна ситуация заради подкрепата на депутатите от политическата сила за 16 милиарда лева дълг, които взе правителството зад гърба на Първанов.

„Тази политическа криза ще се изрази в серия мероприятия, финалното от които е Конгресът, на който те просто ще вземат решение да напуснат. 90 на сто съм сигурен. Там няма формула на единството без Първанов. АБВ без Първанов е като НДСВ без царя“, отбеляза той.

В същото време Райчев призна, че до есента ДПС няма да събаря правителство, защото за тях е крайно неизгодно да съчетаят местните избори с парламентарните.

Социологът смята, че четиристранната коалиция е със сложна формула, защото ПФ, макар и да стои зад правителството, няма представител в него.

„АБВ изпитва огромно вътрешно напрежение, което като че ли може да бъде решено и точката на стабилност е напускане. ПФ изобщо „не се е оженил“, само е дал съгласие „донякъде“, а назначението на шеф на Агенцията за българите в чужбина от ПФ е логично, защото те са хората, които най-много се интересуват от това“, коментира Райчев.

Той обаче смята, че назначаването на Борис Вангелов, който е от ВМРО, за председател на Държавната агенция за българите в чужбина от правителството, не означава, че ПФ вече има представител в кабинета.

„Шеф на агенция е нещо като „завеждащ отдел“ в министерство. Тук няма политика. Просто е разумно да се сложи човек, който активно да се раздвижи. ПФ не би се и съгласил да влезе в това по силата на факта, че е растяща формация. Той не иска да обира негативите на едно управление. Те виждат перспектива и имат такава. Националистите в България правят около 10% от  избирателите. Те са сериозни, като казват: „Ние може да си махнем подкрепата“, посочи Райчев.

Според него по принцип отношенията към коалиционните правителства в България са много особени, защото ако се съберат всички, които симпатизират на някоя от партиите в управлението, броят им ще бъде много по-голям, отколкото този на хората, които харесват целия кабинет.

„Оптиката или физиката тук е особена. 1+1+1 не само не прави 3, но не прави даже и 2. Хората не обичат коалиции, защото политическите партии цяло десетилетие ги обучаваха, че коалицията е грозно нещо. Понеже мислят през тази оптика, щом чуят "коалиция", си мислят: Аха, нещо са се разбрали. Еднопартийните управления обаче са много по-корумпирани от коалиционните“, коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase