Снимка: Булфото, архив

След като лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов обяви, че лично за него споразумението с ГЕРБ е замразено, ръководството на партията реши да предприеме действия.

Още по темата
Националният съвет упълномощи Изпълнителния съвет в срок от една седмица да приеме критерии за оценка на работата на правителството.

Освен това ще излъчи контактна група, която да проведе официални разговори с партньорите ГЕРБ, РБ и ПФ, на които да представи оценката  за изпълнението на Политическата декларация и за механизмите за партньорска координация.

Причината за това е, че политичеката сила отчита като неработещ механизмa за координиране на политики между партиите, подкрепящи правителството, което създава невъзможност за партньорско сътрудничество и споделяне на отговорността за управлението, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

Ръководството на партията изразява и неудовлетвореност от факта, че по голяма част от договорените в политическата декларация приоритети няма видима работа.

То заявява, че при продължаваща липса на съгласуваност между партньорите и координация на провежданите политики и забавяне на договорените в Политическата декларация мерки АБВ ще бъде принудена да преразгледа своята подкрепа и участие в управлението.

На основата на направените оценки и проведените с партньорите разговори Националният съвет ще утвърди предложения за решения на предстоящата Национална конференция относно отношението на АБВ към управлението на страната.

Като причина за това решение от Националния съвет посочват сериозните проблеми през първите месеци на управление на правителството.

Спря активният диалог за обсъждане на политики, представители на ГЕРБ неведнъж поставяха своите партньори пред свършен факт със законодателни предложения, работата на правителството „се парцелира“ между министрите, не се виждат общи действия по цели, които да мобилизират и българското общество.

По редица от заложените в Политическата декларация приоритети, като изборното законодателство, мерките за насърчаване на инвестициите, формулиране на приоритетите в отбраната и външната политика, все още няма и идея за конкретни действия, мотивират се от АБВ.

В същото време ръководството на партията отчита, че през изминалите 4 месеца от управлението АБВ е постигнала успехи, спечелила е политически битки и е изиграла ролята на коректив в социалната политика на правителството.

Повишаването на минималната работна заплата, добавките към минималните пенсии, повишаването на социалното облагане за високите доходи, активните мерки за насърчаване на младежката заетост и други са пряк резултат от участието на АБВ в изпълнителната власт, посочват като пример от там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase