Снимка: ВМРО

Борис Вангелов става председател на Държавната агенция за българите в чужбина с решение на правителството.

Вангелов е магистър по история и география и по право от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Притежава богат и дългогодишен опит при работа с българските общности в чужбина. Към момента е юрисконсулт на Фондация ВМРО, посочват от правителствената пресслужба.

Още по темата
Според в. "Труд" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който е и съпредседател на ПФ, е лобирал пред вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова за назначаването. Каракачанов обаче отрича.

Кандидатите за председател на ДАБЧ бяха изслушани в Министерския съвет преди около месец. От конкурса се отказа половинката на икономическия министър Божидар Лукарски - Ива Йорданова, която обяви, че го прави заради конфликт на интереси.

През месец октомври на 2014 г. Йорданова беше назначена за зам.-председател на агенцията в служебното правителство на премиера Георги Близнашки. Само седмица след назначението тя подаде оставка заради обществен натиск и множество писма на българи в чужбина, искащи оттеглянето й.

Новия шеф на ДАБЧ Борис Вангелов роден през 1972 г. в Стара Загора. Той е координатор на партията за Търговище, Габрово и Велико Търново, става ясно от сайта на ВМРО.

Според написаното в него Вангелов работи съвместно с младежи от българските общности в Украйна, Молдова, Македония, Албания, Косово, Банат и др., като подпомага тяхната адаптация към тукашните условия и им съдейства за решаване на битови въпроси и административни проблеми.

Ежегодно във Велико Търново пристигат и български групи от Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ в Молдова. По негова инициатива и съдействие за тях се организират посещения на исторически и културни обекти във Велико Търново и страната.

Поддържа близки отношения с представители на български неправителствени организации зад граница като Български културен клуб – Скопие (БККС), Студентско дружество „Вардаръ“, Сдружение за македоно-българско приятелство. Посещава неколкократно Република Македония и Западните покрайнини в Република Сърбия, къде е имал десетки разговори с местните българи, изтъкват още от ВМРО.

Главен редактор е на културно-просветния вестник „Охридска България“, който се разпространява освен в България и сред сънародниците ни в Македония, Сърбия, Бесарабия, САЩ, Канада и др.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase