Георги Първанов. Снимка: архив, БулФото

Да бъдат поискани оставките на военния министър Николай Ненчев и на външния министър Даниел Митов – за това се обяви лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Още по темата
„Пазейки добрия тон, още не сме се изказали рязко, но трябва да бъде поискана оставката на министъра на отбраната и на министъра на външните работи. Техните изказвания, тяхното поведение, тяхната политика, е във вреда във всяко едно отношение”, аргументира се Първанов. Според него вот на недоверие в сферата на енергетиката няма да е без основание.

Лидерът на АБВ в оставка разкритикува поведението на коалиционните партньори във властта. Той обвини Реформаторския блок, че са новото ДПС, защото преяждат с власт и „навсякъде, където се отвори местенце, кандидатът е на Реформаторите”.

Според него наименованието на политическата формация е само „претенция и етикет”.

"Позволяват им го министър-председателят и ГЕРБ, защото върху техния гръб се разхождат Реформаторите“, коментира Първанов.

Той призова за добра коалиционна култура и беше категоричен: „Не може да научаваме от трибуната на парламента, че България ще тегли 16 млрд. лева заем и че ще има резки промени в сектор „Сигурност“.

И Ненчев, и Митов, от които Първанов е недоволен, са от квотата на Реформаторския блок. За вицепремиера от АБВ Ивайло Калфин обаче Първанов каза, че той е не просто най-добрият министър, а „най-активният реформатор“.

Той определи като „относително добър вариант“ това, че Румяна Бъчварова застана начело на МВР.

Президентът 2002-2012 година осъди и реториката на председателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов след вчерашната му реч, която ядоса ДПС. Симеонов заяви, че България е изправена пред етническа криза.

„Това е най-грозният, най-агресивният език, употребяван от парламентарната трибуна. Дори Волен Сидеров е по-сдържан по отношение на вътрешноетническия диалог”, смята Първанов и препоръча на премиера Бойко Борисов, ако иска да усмири партньорите във властта, да покаже характер.

Към момента обаче Първанов не се нае да каже дали ще приеме номинациите отново да е начело на АБВ. По думите му досега в АБВ не е обсъждан въпросът той отново да е кандидат-президент догодина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase