Владислав Горанов Снимка: БТА

Финансовият министър Владислав Горанов призова да се намери нов начин, по който да се формират заплатите на депутатите, президента и премиера.

В момента базовата заплата на народните представители е равна на три средномесечни заплати в обществения сектор и се индексира на всеки 3 месеца според данните на НСИ. Заплатата на президента е равна на две депутатски заплати, а на премиера – 55% върху възнаграждението на народните представители.

Днес Горанов обяви тази формула за неудачна. „Използването на средната величана за определянето на възнагражденията на висши длъжности не само в законодателната, но и в изпълнителната власт, очевидно не е добрата основа и очевидно трябва да мислим за промяна във финансовите правила на парламента, които определят възнагражденията на депутатите, а оттам и на премиера и президента“, каза министърът в кулоарите на парламента.

Според Горанов използването на средни величини не отчита реалното икономическо състояние на държавата.

Повод за коментара на министъра стана искането на Висшия съдебен съвет заплатите на магистратите да се индексират с 12 процента.

Горанов обаче отказа това още преди дни.

Днес в кулоарите на парламента финансовият министър обясни, че няма как да каже, че няма да изпълни закона за бюджета и ще намери с лека ръка средства за повишаване на заплатите на магистратите.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase