Меглена Кунева. Снимка: БТА, архив
fallback

Има готов план за интеграция на бежанците, който скоро ще има и подробен финансов разчет, съобщи вицепремиерът Меглена Кунева по време на форум, посветен на темата.

Oще по темата
Въпросът с финансовия разчет ни кара да сме предпазливи да не оповестяваме публично засега този план, уточни тя.

Планът включва мерки за обучение по български език за деца и възрастни, здравно и социално осигуряване и пълноценен достъп до пазара на труда.

Предвижда се да се даде възможност на лицата, получили закрила, да се записват в Бюрата по труда, да се признават чуждестранни дипломи за достъп до пазара на труда, лицата да бъдат задължени да лащат здравни осигуровки, да имат право да живеят на свободен наем.

Интеграцията е двустранен процес, за нея са нужни добра воля и организация, и пари, посочи Кунева. Тя подчерта, че сигурността на държавата е увеличена чрез изграждане на защитното съоръжение по границата с Турция. Сигурността и интеграцията са еднакво важни и за нас, и за хората, търсещи закрила, посочи Кунева.

Вицепремиерът подчерта, че България като външна граница на ЕС в близост до конфликтни зони и със засилен миграционен натиск има пред себе си две задачи – да защити границите си и да положи максимални усилия за интеграцията на лицата, получили международна закрила. По думите на Кунева това е въпрос както на сигурност, така и на дългосрочни икономически ползи.

Кунева съобщи също, че за първи път проблемите на миграцията – легална и нелегална, трафикът на хора и интеграцията се превръщат в обособен фокус на вниманието на Европейската комисия и на България. Тя се аргументира и с вчерашното решение на ЕК да представи стратегията си общата миграционна политика още през месец май.

По думите й това е от полза за страната ни, защото така тя получава по-голям шанс позицията й да бъде чута. Като много положителен факт Кунева отбеляза, че фокус на стратегията ще бъде и солидарността между държавите-членки по отношение на миграционната тежест.

„И най-добрата европейска стратегия обаче няма кой, освен нас, да дойде и да я приложи тук“, каза Кунева и добави, че ЕК ще измерва как се прилагат мерките и като законодателство, и като практика. Тя призова да не се прибягва до популизъм и профанизация по теми, свързани с интеграцията и хората, търсещи и получаващи убежище. „Сигурността върви заедно с толерантността към всеки, потърсил закрила“, подчерта още Меглена Кунева.

Форумът е организиран от Държавната агенция за бежанците, Българския червен кръст, Върховния комисариат за бежанците на ООН и Представителството на Европейската комисия у нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 9 години

Куковица и е изпила акъла на тази...Всеки като нея,който не зачита и защитава първо правата на собствения си народ (който го е избрал)...ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ!!!

79

Jim

преди 9 години

Вече видях смесени двойки от българки и *** и не мога да опиша погнусата и замайването от шока. Не можех да повярвам на очите си и се питах това наистина ли се случва. Нима такива като кунева ще определят съдбините ни и ще ни водят към окаяно съществувание където децата ни ще бъдат негърски *** родени от българки облъчени от дяволската пропаганда на еврейския холивуд? Да не дава Господ!

78

Анонимен

преди 9 години

Taq prosto kak ne q e sram, tova arabite sa nai nagloto I gnusno pleme

fallback