Меглена Кунева. Снимка: БТА, архив

Криминогенната обстановка в страната не е нараснала в следствие на бежанския поток към България, увери вицепримерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на парламентарния контрол, след като депутатът от „Атака“ Илиан Тодоров заяви, че те извършват престъпления.

„България е ангажирана с редица конвенции, които ни задължават да се държим хуманно. Става въпрос за майки и деца, а не за терористи“, коментира тя.

Още по темата
По думите й за нелегалните емигранти и лицата с отказан статут за бежанец се прилага Законът за чужденците и те са в компетентностите на МВР.

„Тук идват хора от Афганистан и Пакистан, те от какво бягат“, риторично попита Тодоров.

Според Кунева обаче не бива да се прави пропаганда от една световна трагедия като бежанския поток.

Тя увери, че в момента Агенцията за бежанците работи нормално, не бави документите на искащите статут на бежанец, а при засилване на бежанския поток могат да се ангажират и още служители.

Кунева съобщи, че управляващите обмислят да има помощ за общините, които приемат бежанци.

В кулоарите на парламента тя допълни, че в момента се проучва тази възможност.

„Тези общини, които решат да предприемат крачка, свързана с интеграция на бежанци, да им бъде опростена онази част от съфинансирането, която те дължат за европейските проекти. Всички проекти, всичко, което има на територията на страната, тези 15-20%  могат да бъдат опростени”, заяви Меглена Кунева.

„Аз имах разговори, това може да се направи, ако ние имаме такива проекти, аз съм сигурна, че ще успея да договоря”, увери тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase