Снимка, архив БТА
fallback

Парламентът се разцепи по въпроса дали да се въведе ранно пенсиониране. Депутатите първо приеха решението, но след прегласуване то беше отхвърлено с един глас повече.

Искането беше внесено от БСП и разгледано като втора точка днес в деня на опозицията. Социалистите предлагаха на тези, на които не им достигат до две години за пенсия, да могат да се пенсионират с по-ниска пенсия до 0,4 процента по-ниска на месец.

Oще по темата

Проектът на БСП първоначално беше приет, след като получи подкрепата на 94 депутати, 76 бяха против, а 15 се въздържаха. ГЕРБ обаче поиска прегласуване, с което парламентът отхвърли предложението с един глас повече – 93 „за“, 82 „против“ и 12 „въздържал се“.

За искането на социалистите гласуваха депутатите от Патриотичния фронт, ДПС, „Атака“ и БДЦ. Против бяха ГЕРБ, РБ и АБВ.

ГЕРБ отказаха да подкрепят проекта с мотива, че за влизането му в сила ще са нужни 120 милиона лева в повече.

Според управляващите не трябва и да се правят и промени на парче в пенсионната реформа. Съпредседателят на Реформаторите Радан Кънев похвали Ивайло Калфин за начина, по който опитва да проведе пенсионната реформа.

Той отказа подкрепа за проекта на БСП и обвини управлявалите леви и десни досега в популизъм за пенсиите.
Янаки Стоилов репликира Кънев, че неговият предшественик Иван Костов е основен отговорник за пенсионния модел, оставил с ниски пенсии много българи. Социалистът обвини Реформатора и в двойна политическа игра, в която обявява Калфин за добър, а Първанов за лош, и го предупреди, че разломът там не е така голям.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обвини мнозинството, че обявило гръмко, че има съгласие по 99 точки, но по ключови важни няма – за пенсионната реформа, данъците, Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Калоян

преди 9 години

ГЕРБ се уплашиха и искаха прегласуване.... Крадци и измамници ни управляват. Хората цял живот се трепят по мини, пещи и т.н. с надеждата по- скоро да доживеят до пенсия, а едни *** в НС им отнемат правото на такава. Все едно ли е господа управляващи да си седите в канцеларийките и да се трепете под земята та отменяте ранното пенсиониране?

16

Анонимен

преди 9 години

Добре да ви е, аре скачайте сега и пейте пред парламента. Ама не пеете и не скачате, няма кой пари да Ви дава сега!

15

Анонимен

преди 9 години

Вие си харчете на воля милиардчетата, а изстрадалия български народ ще брои дните до пенсия, ако оцелее изобщо....

fallback