Снимка: БТА, архив

Най-късно през април законодателните предложения по промени в пенсионната система ще са в парламента. Това каза в предаването „Неделя 150” по БНР вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Още по темата
Калфин посочи, че във вторник следващата седмица идеите на Комисията за финансов надзор за промени за пенсионните дружества, които бяха обсъдени в бюджетната комисия в НС, ще бъдат представени в Съвета по пансионната реформа към Министерството на труда и социалната политика, а до края на март вече ще бъде формиран цялостният пакет по предложенията за промени на пенсионната система за години напред.

Относно предложението на КФН за създаването на Гаранционен фонд, който да покрива нетния размер на осигурителните вноски в пенсионните фондове, вицепремиерът каза, че едва ли ще има съгласие от фондовете ако тези средства покриват невнесени вноски от работодателите, защото за невнесените вноски отговорност носи
Националната агенция за приходите, която трябва да ги осигури внесе във фондовете.

Няма основание да се увеличава облагането на доходи от пенсии, особено ако и пенсия, и заплата взети заедно, дават ниски доходи. Така Калфин коментира предложението на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) за въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери.

Той посочи, че в България в годините е имало различни практики в тази посока, включително и практика, когато един пенсионер работи, да губи пенсията си. Имало е и законодателни промени, отменяни от Конституционния съд, с идеята този, който взима високи доходи и от пенсии, и от заплата, да бъде облаган повече, така че ще се обсъди допълнително, категоричен бе социалният министър.

Още по темата четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase