Стоян Миланов. Снимка: Булфото, архив

Директорът на Института за спешна медицинска помощ „Пирогов“ проф. Стоян Миланов е подал оставка, но здравният министър Петър Москов не я е приел.

Още по темата
„Решението беше лично мое, нито един министър досега не ми е оказвал натиск“, заяви Миланов.

„Във връзка с писмото, което Миланов беше пуснал до министерството, имахме мъжки разговори, ние сме и приятели, освен колеги“, добави Москов.

Министърът призна, че „Пирогов“ има много тежки проблеми, които са трупани с години, но той поема ангажимент да ги придвижи за решаването им. 

Според него е ясно, че „Пирогов“ е специфична болница и трябва да бъде отчетена нейната специфичност заради пациентите, които лекува. 

„Това, което е преляло чашата на професора, е крайно амортизираната апаратура в някои от най-важните звена на болницата. Поел съм ангажимет да направим нужното на ниво министерство постепенно да решим тези проблеми“, заяви Москов.

Той добави, че от гледна точка на цялостната реформа в здравеопазването „Пирогов“ ще бъде един от най-големите бенефициенти, защото лекува много болни.
 
В момента задълженията на болницата са около 20 милиона лева, призна министърът.

Миланов от своя страна беше категоричен, че е подал оставката си вчера като израз на личен морален акт, защото е почувствал невъзможност да си изпълнява функцията.

„Никога не ми е налаган натиск от който и да е министър да си подавам оставката, това е лично мое решение и беше продиктувано от невъзможността болницата да функционира по този начин предвид нейната специфичност“, заяви той.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase