Михаил Миков Снимка: архив, БТА
fallback

БСП не само не отстъпва от искането си президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на ратификацията на договора на правителство за заем от 8 милиарда евро, но дори днес ще му изпрати писмо в опит да го убеди да упражни правомощието си.

Oще по темата
„Още днес ще изпратя писмо до президента, в което ще очертая противоконституционните действия на гласуването вчера в Народното събрание. Не може да се говори за върховенство на закона, когато парламентът не спазва Конституцията, не може президентът да има претенция за държавен глава, когато самият той не не се съобразява с Конституцията и предварително, преди да се се запознал с фактите, да казва, че не обмисля вариант за вето“, коментира лидерът на левицата Михаил Миков.

Според него заемът „заробва България“ и трябва да е ясно какви ще са лихвите и колко ще се плати в крайна сметка.

Миков смята, че обещанието на финансовия министър Владислав Горанов, че 2 милиарда лева от заема няма да бъдат харчени, не отговаря на истината.

„Не става въпрос за редукция на сумата, защото договорът беше приет във вида, в който е внесен, още повече когато говорим за ангажименти по международни договори, те подлежат на изпълнение, както е по договор, и съответните дилъри би трябвало да търсят неустойки при неизпълнение. Така че вчерашното обещание за женитба от финансовия министър е неиздържано юридически и няма никакво правно значение“, настоя лидерът на БСП.

Според него гласуването на заема вчера с подкрепата на депутатите от АБВ създава политическо напрежение заради предварителната им заявка, че ще дадат вот против. Промяната в позицията им предизвика заявката на лидера на партията Георги Първанов, че ще подаде оставка.

Миков обаче отказа да коментира намерението на Първанов. „Какво правят другите партии е техен въпрос и за тяхна сметка. Не искам да се бъркам във вътрешния живот на други партии. За разлика от АБВ, които често се изкушават да коментират вътрешнопартийния живот в БСП, ние не трябва да се подаваме на такова изкушение“, заяви той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 9 години

Това е една от най-гнилите истории в българската политика за последните 25 години. МИРИШЕ!!!

22

Анонимен

преди 9 години

Ега ти партията! Имаше шанс да открадне и направи нещо но те само дръндореха и крадоха. Нищо не направиха за хората които гласуваха за тях и чакаха. Сега с угасващи функции, слаби и безпомощни изглеждат все по-жалки. Появи се от Банкя, лъга и маза по-сладко от тях, купи си изборите както и част от *** маскирали се като АБВ и сега си прави каквото си иска. Ако БСП не направи кардинални промени с кадрите си ще се смаляват като ледена шушулка. И както изглежда ще го карат така.

21

Откъс - 3

преди 9 години

Джоузеф Стиглиц нарича"коруптизация".Оправдавайки се с "условията на МВФ" политическите лидери,вместо да продават държавните предприятия,по-скоро"подаряват" енергийните,водните,транспортните и телекомуникационните компании на своята страна.Да можехте да видите как им светват очите пред перспективата да получат 10% комисионна по сметка в швейцарска банка с/у смъкване на цената на националните активи с няколко милиарда"споделя Стиглиц опита си от приватизацията в Източна Европа"

fallback