Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев не обмисля налагане на вето на закона за ратифициране на новия заем. Той направи този коментар след участие в церемония по връчване на годишните награди на Българския форум на бизнес лидерите.

Още по темата

Не можем да правим паралел по никакъв начин между ситуацията с връщането от мен на бюджета на "правителството Орешарски" и днешното решение, допълни президентът.

Росен Плевнелиев напомни, че тогава бюджетът е трябвало да бъде ревизиран извънредно в средата на годината.

"Тогава посочих, че управляващите правят опит да увеличат изкуствено разходите, да намалят изкуствено приходите и по този начин отварят "дупка" за дефицит. Оказах се прав, цифрите посочиха, че в края на същата тази година управляващите произведоха свръхдефицит от почти 4 процента", каза държавният глава.

Президентът заяви, че не може да се сравнява този бюджет и подходът тогава с бюджета за 2015 г., който по негова, на екипа му и на НС оценка е разумен, реалистичен, не предвижда свръхдефицит. Президентът отбеляза, че вече два месеца от изпълнението на бюджета за тази година има доказателства, че той е национално отговорен и реалистичен.

Плевнелиев смята, че днешното решение на парламента не е решение за теглене на дълг и от него не следва директно тегленето на милиарди.

"Имаме бюджет, в него е посочен какъв е лимитът на дълг за 2015 г., той ще бъде изпълнен, по същия начин ще има бюджет за 2016 г. Опозицията ще каже, а аз като държавен глава ще мога да преценя дали бюджетът за 2016 г. е реалистичен или не", посочи президентът.

Той допълни, че ако бюджетът е нереалистичен, ще действа както в миналото.

Държавният глава пое ангажимент президентският екип да наблюдава следващите действия на правителството от гледна точка на изпълнение на дадената заявка за резерв, за по-голяма прозрачност в харченето на около 2 милиарда, за които имаше спор в НС, дали трябва и те да бъдат изтеглени.

"Изпитвам задоволство от финала на днешния дълъг парламентарен ден, защото обобщителните думи на представителите на различни политически сили показаха, че те осъзнаха колко е важно дебатът да бъде национално отговорен, а не излишно политизиран. Това, че беше намерено широко политическо съгласие с ясни аргументи и това, че министърът на финансите подробно разясни за какво става въпрос, в крайна сметка доведе до един логичен край", заяви Плевнелиев.

Според него в последните четири месеца сме свидетели на промяна към добро.

"Излишното и безпринципно политическо противопоставяне като че ли отстъпва на по-качествен дебат в парламента", допълни президентът.

Днешният ден му е вдъхнал оптимизъм за много по-важни и тежки решения, които тепърва ще се взимат.

"Става въпрос за неотложни реформи в България. Системи, които отдавна са неефективни, издънени и не добре работещи", каза още Росен Плевнелиев.

По повод липсата на тримата вицепремиери, които трябваше да връчват награди на форума, Плевнелиев разкри, че премиерът Борисов е решил след бурния ден да си направи отложеното правителствено заседание тази вечер.

По рано днес от БСП призоваха президента да наложи вето върху приетата от парламента ратификация. В противен случай се заканиха да сезират Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase