Снимка: Булфото, архив
fallback

След като днес не присъства в Народното събрание по време на гласуването на договора на правителството за дилърство с четири банки за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро до 2017 година, Бойко Борисов изрази своята благодарност в социалната мрежа Facebook.

"Благодаря на всички парламентарни групи, на всеки един от депутатите, който с гласа си подкрепи споразумението за консултантски услуги при управлението на държавния дълг. Този акт не беше подкрепа към ГЕРБ и управляващите, а акт за стабилност на държавата. С днешната ратификация не поемаме и лев нов дълг. В същото време съм длъжен да напомня, че цяла година повтарях, че правителството на Орешарски вдига дефицита.

Oще по темата

След като сме приели да има дефицит, днес се налага всички да плащаме сметката. Държа всички да знаят, че правителството полага неимоверни усилия да събере повече пари и резултатите вече се виждат. Въпреки това, дефицитът е 2,5 млрд. лв. Но аз вярвам в реформаторския капацитет на мнозинството. Приемам критиките, че може би в началото не комуникирахме по най-правилния начин ратификацията, заради това и отложихме с една седмица гласуването. Радвам се, че днес информационната неяснота беше преодоляна. Обществото очаква от нас стабилност и реформи, затова нека си свършим работата. Призовавам всички, когато става дума за национални приоритети, да надмогнем тесния партиен популизъм и да се държим отговорно", написа Борисов.

По рано днес парламентът прие окончателно ратификацията. На второ четене тя беше подкрепена от 159 депутати от ГЕРБ, РБ, ДПС и АБВ, „против“ гласуваха 48 от БСП и „Атака“, а 11 от ПФ „се въздържаха“.

Основният мотив на правителство да иска нов дълг е нуждата от погасяването на стари задължения.

БСП пък призова президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху приетата от парламента ратификация.

"Имате основание да наложете вето върху този срамен и позорен заем. Направете го, защото в него няма икономически растеж и яснота. Ако не го направите, ще се обърнем към КС“, предупреди Мая Манолова.

"Първо ще се опитаме да ангажираме президента да спазва конституцията и да наложи вето, а след това ще стигнем и до КС, разбира се, при условие че има народни представители, които се противопоставят на това противоконституционно приемане на закона за ратификация", каза пък лидерът на БСП Михаил Миков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

166

Да ви тъпчат

преди 9 години

в територията България мутрата и шайката му го разбирам, ама във фейсбук, който си е отделна държава, да го търпите, това не го разбирам.

165

Анонимен

преди 9 години

Твърдо съм решил само заради това *** ще се махна!!!

164

Анонимен

преди 9 години

Дано ви приседнат! И да ги плаща, който ги взима!

fallback