Михаил Миков Снимка: архив, Булфото

Обещанието на финансовия министър Владислав Горанов за по-нисък дълг всъщност е устно, каза лидерът на БСП Михаил Миков, след като депутатите приеха ратификацията на договора на правителството за дилърство с четири банки за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро до 2017 година.

Още по темата
„Аргументите на министъра, че може да се справи с 2 млрд. лева по-малко, очевидно са били алиби за подкрепа от двете партии, които изненадващо подкрепиха дълга ДПС и АБВ“, каза Михаил Миков. Той обясни, че това се виждало от гласуването.

Социалистите призоваха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху споразумението за новия дълг от 16 милиарда лева. Ако това не стане, ще се обърнат към Конституционния съд.

„Първо ще се опитаме да ангажираме президента да спазва конституцията и да наложи вето, а след това ще стигнем и до КС, разбира се, при условие че има народни представители, които се противопоставят на това противоконституционно приемане на закона за ратификация“, каза още Михаил Миков.

Социалистите настояваха между първо и второ четене на ратификацията споразумението да се промени и в него да се запише по-ниска стойност на дълга, както обеща финансовият министър.

Управляващите обаче отказаха с аргумента, че това е международен договор и споразумението няма как да бъде променено. Според БСП обаче това е нарушение на Конституцията.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase