Атанас Мерджанов Снимка: архив, БТА

Правителството започва да изглежда още по-неубедително, даже и в очите на своите коалиционни партньори, смятат социалистите.

Още по темата
Причината за това е отказът на АБВ да одобри в парламента ратификацията на договора на правителството с четири банки за взимането на нов заем от 16 милиарда лева, както и все още неясната позиция на Патриотичния фронт, по чието настояване вземането на решението за дълга миналата седмица беше отложено.

„Ние дадохме негативната си оценка за правителството във връзка с първите сто дни от управлението, но по-интересното е, че тази оценка вече започва да се споделя и от участниците в коалицията“, коментира говорителят на БСП Атанас Мерджанов след заседание на ръководството на партията.

Според него, ако се вярва на заявката на АБВ, че няма да подкрепят дълга, и колебанията на ПФ, това означава, че правителството има голям дефицит.

Мерджанов упрекна управляващите, че постоянно говорят за заем, но не отчита нуждата от икономически растеж.

Той добави, че утре в София пред парламента от 11 ч. ще се състои протест на симпатизанти на левицата и неправителствени организации против новия заем.

В петък също се състоя протест на социалисти по инициатива на Мая Манолова от БСП срещу искането на правителството, който съвпадна с този на „Атака“. Тогава националистите също протестираха срещу новия дълг.

Сценарият за вторник се очертава същият, но Мерджанов категорично отрече протестът на социалистите да има нещо общо с този на националистите и дори посочи, че този на „Атака“ ще е по-рано сутринта.

„Вече на редица места антивоенните протести, които се провеждат в страната по инициатива на БСП, се съчетават с протести срещу дълга, както беше снощи в Пазарджик, а днес предстоят в няколко града. Утре в София очакваме също хора, които ще изразят своето критично отношение“, добави Янаки Стоилов.

Той обясни, че по информация на финансови експерти това, което представя ГЕРБ за искането на заема от 16 милиарда лева, не отваря на действителното положение.

По думите му 2,4 млрд евро, или около 5 милиарда лева, трябва да погаси България до 2017 година.

„Искаме да знаем дали част от дълга не е за обещаното превъоръжаване, така че да се търсят пари за нужди, които са различни от посочените“, настоя Янаки Стоилов.

БСП очаква вече и конкретни действия на правителството за изпращане на хуманитарна помощ на хората от най- засегнатите региони в Източна Украйна, и най-вече за българите там.

Социалистите ще предложат да се обмисли дали и парламентът да не се включи в тази инициатива.

„Ще предложим през тази седмица да бъде формирана в пълен състав и парламентарната комисия за българите в чужбина и това да е една от първите теми в нейната дейност“, добави Янаки Стоилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase