Владислав Горанов Снимка: архив, БТА
fallback

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че няма да отстъпи в предложението си за теглене на 16 млрд. лв. нов дълг. Той обясни, че в средата на следващата седмица заемът най-вероятно ще влезе отново за гласуване в парламента.

Oще по темата
До гласуване на ратификацията от депутатите тази седмица не се стигна, защото партньорите на ГЕРБ от ПФ и АБВ отказаха да я подкрепят. Преговорите между формациите продължават.

„Това е анализ, направен много професионално не от Владислав Горанов, а от една много сериозна държавна машина, наречена Министерство на финансите“, каза още финансовият министър.

Той обясни и че няма как исканият заем да бъде по-малък, защото това означава да няма дефицит.

Горанов коментира и въпроса за какво точно ще отидат 16-те милиарда лева. „Имаме да погасяваме само до края на тази година 7 млрд лева. И за следващата имаме, и за по-следващата“, изреди той и отново обясни, че тегленето на заема не е негово своеволие.

Финансовият министър беше категоричен, че докато има дефицит, темата за дълга ще стои. Той призова и да се говори за това, че харчим повече, отколкото изкарваме.

„Полагам неимоверни усилия като министър, заедно с премиера и всички държавни органи, да съберем повече пари и резултатите, повярвайте ми, се виждат. Но все пак дефицитът е 2,5 млрд лв.“, каза той.

Горанов обеща, че ще се старае по всякакъв начин да го намалява през приходната част. „Но в крайна сметка обществото трябва да разбере, че трябва да харчи колкото изкарва или трябва да взима дългове“, отсече още той.

Финансовият министър нарече глупав въпроса дали има трус в управляващата коалиция заради дълга. „Няма никакъв проблем в управляващата коалиция. Приемаме, че финансовият министър трябва повече да обяснява, но има теми, които не могат да се обясняват много и на глас или те са по-трудни технологичнo и трябва повече време“, каза той. Горанов припомни обаче, че управлението носи и позитиви, и негативи, а ГЕРБ няма да допуснат да носят сами негативите.

„Възможно е“, отвърна финансовият министър на въпроса дали не е натрупал излишно самочувствие. Горанов обясни, че заради многото работа, която се налага да върши за кратко време, човек понякога се изморява и потиска емоциите си. „Може понякога да изглеждам по-самоуверен, но това не е защото твърде много си вярвам, а защото понякога не стига физическото време да обясним на всички, че това, което правим, е правилно“, каза още той.

Финансовият министър коментира и обвиненията на БСП от вчера, че четирите банки, които ще обслужват дълга, са избрани, защото преди време са помогнали за изплащане на вложенията в КТБ. Той обясни, че е готов да даде всички документи за дългове в държавата на главния прокурор и той да прецени дали има престъпления.

Горанов обясни, че нов шеф на БНБ ще бъде избран тогава, когато партиите, подкрепящи кабинета, постигнат консенсус около една фигура.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Анонимен

преди 9 години

ti kude e garanziyata che nema da pobegnes s nyakolko miliarda kato dyankov.

88

Анонимен

преди 9 години

Със заемчета от по 16 000 милиончета всеки може да управлява...тогава за кво са тия избори?Да направим просто една томбола...

87

Анонимен

преди 9 години

goranov ti lud li si

fallback