Снимка: БТА

Финансовият министър Владислав Горанов предупреди, че ако не вземем заема от 8 млрд. евро, поискан от него, ни очаква гръцки сценарий. Горанов обясни, че част от дълга ще отиде за покриване на стари задължения.

„България има да погасява 6 млрд евро стари сметки. Ако не ги плащаме, става гръцки сценарий”, каза финансовият министър пред „Панорама”.

Още по темата
Горанов беше категоричен, че заемът не представлява нови пари. „Част от тях вече сме ги похарчили в предишни години”, каза министърът на финансите. Причината за това положение според него е, в това, че не можем да свикнем да харчим толкова, колкото сме изкарали.

Горанов отново отхвърли твърденията, че има липса на комуникация между партньорите в управлението по въпроса за дълга. Той обясни, че тегленето на заема е много сложен технологичен процес, който трудно може да бъде разяснен. Според министъра прекалената публичност по въпроса може и да навреди на сделката.

„Нищо на никой не сме обещавали”, отговори Горанов на въпроса какво е обещал на Патриотичния фронт и АБВ, за да ги принуди да подкрепят тегленето на заема.

Министърът на финансите отново обясни, че е готов да предостави на главния прокурор документите, с които са избрани четирите банки, които ще обслужват дълга. Вчера БСП обвини правителството, че ги е избрало, защото те са помогнали за отпускането на средствата, с които се покриха гарантираните влогове на вложителите в КТБ.

„Цената на правителството, което и да е то, трябва да се мери не през оборота на плащания и повишение, а през обема на дефицит, което е генерирало”, каза още Владислав Горанов и допълни, че това е така, защото рано или късно този дефицит ще трябва да бъде платен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase