Архив: Булфото

Представянето на намеренията за емитиране на 16 млрд. лева за преструктуриране на държавния дълг бе направено по катастрофален начин пред обществото, то бе - меко казано, неумело направено от страна на финансовия министър Владислав Горанов. Това заяви днес в Пловдив лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Политическата отговорност от грешката му носим всички, последствията са тежък удар за цялата десница и могат да се отразят и на изборните ни резултати, смята Кънев.

Още по темата
Той вече е обсъдил постъпката на финансовия министър в личен разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Оттам нататък всичко е преценка на премиера и лидер на ГЕРБ, от която партия е и финансовият министър, обясни Кънев.

Според лидера на ДСБ предложеният модел на управление на държавния дълг се използва в много държави и предложеното решение е много добро. Целта е да се намалят дълговите плащания и лихвите по общия публичен дълг, да се консолидират стари задължения и с 4 милиарда да се покрият бюджетните дефицити за тригодишен период, подчерта Кънев. Според него по този начин държавният дълг ще се обедини в обща валута, общи падежи и
лихви, които е възможно да паднат до три пъти.

Коментирането на сумата от 16 млрд. лв. като нов държавен дълг е манипулативно и лъжовно, подчерта Кънев. Начинът на представянето на намеренията показа липса на диалог в правителството и с българските граждани, управляващото мнозинство получи тежък политически удар, допълни лидерът на ДСБ.

Той подчерта, че от финансовия министър Горанов ще се иска ясна картина какви публични реформи ще бъдат финансирани от 4-те милиарда за покриване на бюджетните дефицити. Но ние не можем да компенсираме недостатъчните приходи чрез дефицита, изтъкна Кънев.

Той даде положителна оценка за работата на правителството през първите 100 дни управление. Посоката е вярна, а темпото в повечето министерства е недостатъчно, каза Радан Кънев, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase