Снимка: Булфоот, архив

След поредица инциденти с асансьори и последващи проверки, които показаха, че голяма част от съоръженията са стари и опасни, министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че се подготвят промени в законодателството за паспортизацията на асансьорите.

Още по темата
Целта е да се знае всеки асансьор в страната на колко години и в какво техническо състояние е, кой го поддържа, какъв произход има, предаде БТА.

Той съобщи още, че се обмисля вдигането на долния праг за регистрация по ДДС и напомни, че това е искане от браншовите организации.

Очакването ни е, че това ще изкара много фирми, особено малки и средни, от сивата икономика, коментира министърът в рамките на представянето на отчета за работата на ведомството през първите сто дни.

Според европейската директива прагът е 100 000 евро.

При нас може би не е приложим толкова висок праг, допълни министърът и уточни, че прагът, който ще бъде предложен от ведомството, подлежи на обсъждане с Министерството на финансите.

Те са за запазване на сегашния праг, ние искаме да е по-висок, за да "изкараме фирмите на светло", заяви министър Лукарски.

Министерството обмисля и промени в трудовото законодателство - особено за малките фирми, каза министърът.

Идеята е да отпадне изискването да се прави график за отпуските, което, по думите на Лукарски, за фирми от двама-трима човека е безсмислено, отнема много време и затруднява реалната дейност на фирмите.

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева съобщи, че през декември около 800 000 лева са възстановени за осигуровки по 13 инвестиционни проекта. Тя напомни, че тези осигуровки се възстановяват, когато инвеститорът заяви към министерството още с подаване на проектното си предложение за инвестиция, че би искал да се възползва от такава насърчителна мярка.

Мярката по Закона за инвестициите ще продължи да "работи" и тази година, допълни заместник-министърът и отбеляза, че IT-секторът настоява тя да не се отнася за този тип бизнес, защото той е високо платен и се създава предпоставка за нелоялна конкуренция.

Предстои облекчаване на административните режими за бизнеса, отбеляза още заместник-министърът.

Предложенията ни са свързани с метрологичния и техническия надзор на съоръженията с висока опасност - газови бутилки, които сега са с много тежки лицензионни режими, като ние ги превръщаме във формат информационен, каза заместник-министърът.

В отговор на въпрос министър Божидар Лукарски уточни, че става дума за газовите бутилки за битово потребление и за уредите под високо налягане.

Министерството на икономиката отчита инвестиционен интерес към индустриалните зони в България. Има подчертан интерес от китайски инвеститори към проекта "София тех парк", заяви Лукарски и изрази надежда за повече резултати през тази година.

Интерес от Китай има и към инвестиции в индустриалната зона "Тракия", като се очаква през юни да има финализиране на преговорите. Там основната инвестиция е логистична, каза министърът и добави, че съществува и интерес от Пакистан за подобно мащабно инвестиране на територията на индустриалната зона в Бургас.

Министърът съобщи и за интерес към индустриалните зони във Видин и в Русе по отношение на развитието на инвестиции, свързани с производството на авточасти, в частност за товарни автомобили.

От министерството очакват в зона Божурище датски инвеститор от сектора производство и търговия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase