Снимка: архив Булфото

БСП се опитва да бъде опозиция, но няма аргументи и затова правят кьорфишеци. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова в ефира на Нова телевизия по повод твърденията на депутата на БСП Мая Манолова, че всеки българин ще дължи по 10 хил. лв. заради тегленето на новия държавен дълг.

Още по темата
Днес НС ще разгледа ратифицикацията на подписания от правителството договор за дилърство с четири банки, които да управляват емисиите на дълг на страната в следващите три години. Подписаният договор от правителството е свързан с нов заем от 16 млрд. лева.

Министър Павлова обясни, че с 12 млрд. лв. от новия дълг ще бъдат използвани за рефинансиране на стар дълг, а останалите 4 млрд. лв. ще бъдат за покриване на очаквания дефицит. “Дефицитът дойде от милиардите, с които се закърпи дупката в КТБ“, припомни Павлова. „Няма излишна драматургия“, обясни още тя.

„Манолова вдига костинбродски пушилки и такива грандиозни схеми очевидно има само в нейната глава“, категорична бе Павлова.

Министърът коментира и програмата за санирането. Тя обясни, че вече има сключени договори с банки за финансирането му, а първите три договора са факт – те са от Варна, Враца и Плевен. Съвсем скоро щели да бъдат сключени и още 10. Павлова посочи, че сред тях има общини на БСП и даде за пример Момчилград, Димитровград и Враца.

Павлова обясни, че правителството изплаща не малък ресурс за пострадалите от наводненията. „Само вчера бяха одобрени 25 млн. лв. за целта“ подчерта още тя.

По думите на Павлова ГЕРБ не трупат предизборни точки с програмата за санирането, а просто изпълняват предизборната си програма. „Освен това инвестираме 1 милиард в икономиката, а не раздаваме социални помощи на калпак”, обясни тя и допълни, че в този проект ще участват над 2500 фирми, като по този начин ще бъде подпомогнат малкия и среден бизнес.

Павлова бе категорична, че опонентите им от БСП използват ситуацията за предизборни дивиденти и съзнателно заблуждават хората за смисъла на санирането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase