Снимка, архив Булфото

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви, че демагогията при бившия лидер на столетницата Сергей Станишев е започнала да взима много големи размери. Той каза това пред bTV в коментар на изказване на председателя на ПЕС от миналата седмица, че АБВ е „една брошка” на ревера на Бойко Борисов.

Още по темата

По думите му Станишев е отказал по времето на кабинета „Орешарски” да има споразумение между БСП и ДПС и е заявил: „Това не е коалиция, ние заедно си правим политика”.

"Колкото и да говори за брошки на ревера, всичко това е желание да се отърси от близкия, за негово съжаление, спомен за безпринципната коалиция с ДПС, за скандалите с Пеевски, за безобразното управление”, обясни вицепремиерът.

 

В тази връзка на въпрос за протегнатата ръка на АБВ към БСП за общо участие на местния вот, която обаче остана да виси във въздуха, Калфин каза: „Предложението не беше случайно и ние държим на него. Не виждам причина да не се явим заедно на изборите”.

Калфин коментира и промените в пенсионната реформа. През последните дни социалният министър срещна голям отпор от страна на бизнес и синдикати за промените, които предлага.

„Всички искаме да променим една система, която не работи, и когато започнем, се оказва, че статуквото устройва всички. Когато всеки трябва да направи крачка, има страшна съпротива”, обясни Калфин

Социалният министър обяви, че предлага комплекс от мерки и ги слага на масата за обсъждане.

Той акцентира, че „никога не е имало толкова широка дискусия по пенсионната система" и допълни, че търси компромиса и максималното съгласие.

На въпрос дали се чувства безсилен и сам, той отговори, че това ще си проличи, когато предлаганите решения трябва да намерят подкрепа. „Аз ще направя всичко възможно работодателските организации и синдикатите да бъдат активни участници в тристранния диалог.  Готов съм да се срещна с всички от тях”, обеща Калфин

На въпрос кога ще има предвидими правила за пенсиониране, Ивайло Калфин отговори, че „яснота би трябвало да имаме до средата на годината".

"До края на март да приключим дискусиите по всички предложения, след това да се оформят законите, да минат през тристранката, през Надзорния съвет на НОИ, да влязат в парламента и до април-май ще се види. Ако за пореден път се замрази решението, обричаме всички на мизерни пенсии”, обясни още той.

Калфин заяви, че няма амбиции за революция, но се опитва да размести статуквото и това е ролята му в кабинета.

В тази връзка той сподели, че работи добре с премиера Бойко Борисов: „С премиера споря по различни теми. По-скоро споря с някои от колегите, премиерът се появява на последна инстанция, но имахме доста спорове с минималната работна заплата – решение, което трудно мина, с увеличението на националния осигурителен доход, за което аз настоявах. Не можах да се преборя за прогресивно данъчно облагане”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase