Лидерът на БСП Михаил Миков. Снимка: Булфото

БСП призова правителството да оттегли внесения в парламента проект за нов дълг от 16 млрд. лв. В декларация от парламентарната трибуна лидерът на социалистите Михаил Миков обясни, че договорите за заема са подписани без предварително съгласие от парламента, а това противоречи на Конституцията.

Лидерът на БСП обясни още, че и външната и бюджетната комисия в парламента ясно са отказали тегленето на новия заем, въпреки корекциите, дошли после от мнозинството.

Още по темата
Както Dnes.bg писа, вчера бюджетната комисия прие на косъм тегленето на дълга след като беше отказано да бъде зачетен задочен вот на депутат от БСП. Външната комисия пък първо отхвърли взимането на заема, но след корекция на ръководството й стана ясно, че има патриот, гласувал, без да е присъствал.

„БСП настоява кабинетът да оттегли внесения законопроект, да представи пред Народното събрание намеренията си за външни заеми и да обоснове конкретната необходимост за тях“, каза Миков от трибуната на парламента. Той обясни, че всичко друго е нарушение не само на конституцията, но и на закова за бюджета за тази година.

Лидерът на БСП обвини кабинета, че не е постигнал предварително съгласие за огромния дълг. „А на 6 февруари са подписани договорите за дилърство и за агентство и актът за поемане на задълженията. „“Това е сторено без мандат на Народното събрание, в нарушение на конституцията. Вчера две комисии отказаха и не подкрепиха това тежко бреме за българския данъкоплатец въпреки гимнастиките по признаване и непризнаване на гласове“, каза още Миков.

Соцлидерът обяви и че се получава парадоксалната ситуация, че българските банки са свръхликвидни, а ние ще плащаме лихви до 10 процента. „При условие че основният лихвен процент на ЕЦБ е половин процент, кое налага това? Няма да коментирам, че лихвата, при която беше записан последният външен дълг, е 3,05%. Откъде дойде тази разлика от 7 процента или по-скоро къде ще отиде?“, попита Миков.

Той припомни на ГЕРБ и РБ реакцията им на намерението на кабинета „Орешарски“ да изтегли дълг от 1 млрд. по време на мандата на предишното правителство. „Спомнете си и белия автобус, и обсадата на парламента и ветото на президента“, призова Миков и попита защо сега не се коментира опасността от дългова спирала.

Лидерът на БСП припомни и цитат от президента от мотивите му за ветото върху тегленето на дълг от кабинета „Орешарски“ - „Безотговорно е спрямо нас и бъдещите поколения“. Миков обвини държавния глава, че сега мълчи и поиска кабинетът да представи пред депутатите и средносрочната програма за издаване на облигации, на която се базира сегашното правителство за теглене на дълга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase