Томислав Дончев Снимка: архив, БТА

Допълнителният заем от 8 млрд. евро, който вчера бе одобрен в спорни гласувания от две парламентарни комисии – външна и бюджетна, е за рефинансиране на стар дълг и покриване на дефицита, който ще се натрупа следващите три години. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика  Томислав Дончев.

„Правителството няма да разполага с допълнителни пари”, заяви той.

На въпрос дали по новата програма за саниране може да се стигне до корупционен скандал и парите да не отидат по предназначение, Томислав Дончев каза, че има пълна гаранция за остър и качествен граждански контрол, и заяви, че няма притеснения от такъв характер.

"Трябваше да изчакаме да свършат местните избори, за да пуснем програмата за саниране ли". По този начин Дончев отговори на обвиненията, че програмата за саниране се прави, за да се представи в добра светлина ГЕРБ преди местния вот през есента.

"Осъдените през 2013 година за злоупотреби с европейски средства са 96 души", каза Дончев във връзка с разследване, което показа как се източват хиляди левове чрез фиктивни студентски стажове.

По думите му на година има почти 200 досъдебни производства за злоупотреба с евросредства, като половината от тях влизат в съда. Дончев смята, че и през 2014 година осъдените за измами с евросредства няма да са много по-малко от тези през 2013 г.

Относно конкретния случай в разследването на Нова телевизия вицепремиерът заяви, че той не е нов за прокуратурата. По думите му това е примитивна схема, но високорискова, защото включва много хора. „Най-голямата грешка е въвличането на фирма, която по никакъв начин не знае за това”, заяви вицепремиерът.

Същевременно Дончев уточни, че в този случай не са похарчени евросредства и посочи, че са източвани бюджетни пари, като на практика призна, че държавният бюджет е бил ощетен.

„Тук европейски пари похарчени няма. Веднага, след като е идентифицирано, че проектът е рисков, европейското финансиране е спряно”, обясни вицепремиерът.

Дончев коментира, че най-ефективният контрол е този, който се осъществява от страна на гражданите. „Когато някой види, че това, което се случва, не трябва да се случва, трябва да има гражданската съвест и да подаде сигнал“, посочи вицепремиерът.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase