Снимка: архив, Булфото

Българите в Украйна може да се превърнат в жертва на гражданската война там, смята лидерът на ВМРО и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов.

От името на парламентарната група на обединението той призова в дневния ред на заседанието на КНСН, което президентът обяви, че ще свика през март, да бъдат разгледани и въпросите, поставени от сънародниците ни в Украйна.

Още по темата
Правителството да разгледа и утвърди план за настаняване на българите в Украйна, търсещи убежище от конфликта там, призова Каракачанов.

От ПФ искат още Министерството на външните работи да провери колко са загиналите българите в конфликта в Украйна и дали няма неправомерна мобилизация.

Според Каракачанов досегашното пасивно поведение на властите за пореден път доказва, че трябва да има стратегия за българската общност зад граница.

Продължаващият близо година военен конфликт в Украйна превръща цяла Европа в зона на напрежение и несигурност и води до икономически загуби не само на засегнатите страни, но и на всички европейски държави, смята още той.

Според данните на организациите на местните българи в Украйна живеят над 500 хил. наши сънародници, като най-компактна маса българи живеят в Одеска област – над 200 хил. души. В съседната на военни действия Запорожка област живеят около 50 хил. българи, в районите на военни действия Донецк и Луганск живеят около 10 000 хил. етнически българи. Гражданската война в Украйна изправи от двете страни на барикадата българи срещу българи. Това е трагедия, към която българската държава все още гледа безучастно, коментира Каракачанов.

По думите му стотици наши сънародници са се обърнали към тях с молба за помощ и настояват за по-активно отношение на българските държавни институции към заплахата за техния живот, нежелаейки да бъдат въвличани в една кръвопролитна гражданска война, за която те не носят никаква вина.

Според него във войната вече са загинали повече от 40 наши сънародници.

Те обвиняват украинските власти в непропорционална мобилизация на представители на българското малцинство спрямо другите етнически групи, поради което стотици вече са емигрирали в съседна Молдова, а други стотици желаят да получат визи, за да дойдат в България.

Тук те се сблъскват с мудната и неадекватна българска бюрокрация, която бави с месеци удостоверенията за български произход и издаването на визи. За разлика от България, други европейски държави като Полша и Унгария издават документи за временно пребиваване в рамките само на 48 часа, настоя Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase