Снимка: БТА

Рисковете се увеличават, а в България разходите за отбрана се намаляват, което е недопустимо, смята президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев.

Още по темата
Той припомни, че през миналата година избухнаха две нови регионални кризи с потенциал да се превърнат в глобални – Украйна и „Ислямска държава“, като и двете са в непосредствена близост до нас.

Държавният глава отбеляза, че сигурността струва пари, но свободата и мирът са безценни.

Инвестициите в отбранителни способности означават и повече работни места, и повече бизнес, каза държавният глава и подчерта, че говори за отбранителни способности.

По думите му никой в държавата няма намерение да напада когото и да било, нито планира подобно действие. Коментарът му дойде, след като от БСП и АБВ изразиха опасения, че страната ни може да бъде използвана като плацдарм за нападение заради Украйна, от което пък да последва обратна реакция към нас от Москва.

Президентът апелира да се намери резерв от правителството и в рамките на текущата година да се изпълни поетият ангажимент за ненамаляване на парите за отбрана.

Това е важно както за армията ни, така и за нейните способности, за мотивацията й, но и за международния авторитет на страната и репутацията й на надежден партньор в Алианса, коментира той.

Президентът припомни, че решението в Уелс на срещата на НАТО е категорично - за ненамаляване на парите за отбрана, с постепенно, за 10 години напред, плавно увеличаване до достигането на 2 процента от БВП.
Това решение е политически обвързващо, посочи президентът Плевнелиев и добави, че е отговорност на ръководството на държавата да гарантира неговото изпълнение.

Очаквам военният бюджет да бъде актуализиран в хода на изпълнението на финансовата година 2015, каза  Плевнелиев.

Относно създаването на координационен център на НАТО в София, президентът припомни, че той е част от отбранителния план за готовност на Алианса, одобрен на срещата в Уелс, с цел по-добра координация при нужда, логистика и подготовка на съвместни учения и действия за повишаване на отбранителни способности.
 
„Апелирам за здрав разум и спиране на манипулациите в парламента и на българското общество като цяло. Работата по този координационен център е започната от правителството на БСП и ДПС, подкрепяно от „Атака“, продължена е от служебното правителство и ще бъде довършена от настоящото правителство. Нека тези, на които им се привиждат ракетни комплекси, бази, мобилизация, с цел обявяване на война, използване на полигона в Шабла за атака на изток, да бъдат честни пред българския народ и да кажат на база на какви документи, решения и факти лъжат и манипулират българското общество по този безцеремонен начин“, призова държавният глава.

Той увери още, че не е обсъждана мобилизация на резервисти и запасняци и не вижда каквито и да било фактори, които да налагат подобно действие.

„Няма механизми по българското законодателство, които да позволят скрита тайна или каквато и да е подобна мобилизация. Това са абсолютни лъжи. Считам, че е недопустимо да търсим каквито и да са тяснопартийни или политически изгоди на гърба на най-естествените страхове на българския народ и с ясното съзнание, че говорим неща, които са много далеч от истината. Това не е поведение на отговорни политици, затова е учудващо с каква лекота към подобни лъжливи тези се прикрепят и политически сили, които съвсем доскоро непоколебимо заявяваха евроатлантическата си ориентация“, обвини Плевнелиев и допълни:

"Когато говорим за мобилизация, нека да е ясно, че тя се обявява с указ на президента, по предложение на Министерския съвет. Нито съм получавал от правителството, още по-малко съм обявявал подобна мобилизация“, заяви Плевнелиев и добави, че подобна тема никога не е обсъждана и той не вижда фактори, които да налагат това.

Той съобщи, че през март ще свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

Президентът посочи, че проблемът със зависимостта от Русия по отношение на основни видове въоръжения е изключително сериозен. „Армията трябва да бъде оставена на спокойствие да  изгражда своите способности, да се адаптира към новите реалности и да постигне съвместимост с партньорите - само така можем да гарантираме националната сигурност“, заяви Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase