Снимка: Dnes.bg
fallback

БСП иска да бъде създадена временна анкетна комисия в парламента, която да проучи финансовото състояние на пенсионните фондове, както и ефективността на надзора върху тях.

Oще по темата
В мотивите си социалистите посочват, че такава комисия ще даде възможност за систематизира и анализиране на информацията, която ще улесни Народното събрание при взимане на най-правилното решение в обществен интерес, както и този на вложителите във връзка с предстоящите дискусии върху предложените от управляващите промени в пенсионното осигуряване.

Пенсионното осигуряване засяга интересите на стотици хиляди българи. В създадените през 2000 г. пенсионни фондове са натрупани досега около 8 милиарда лева и тази сума продължава да расте.

Вземането на каквото и да било решение ни задължава да се запознаем в детайли със състоянието на пенсионните фондове, за обема и структурата на техните активи и пасиви, както и за ефективността на взаимоотношенията им с отозирираните държавни институции, пише още в мотивите на БСП.

Според левицата предложението й ще има превантивен ефект за осигуряване на стабилността на пенсионните фондове.

Сред вносителите освен всички депутати от левицата са и съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, проф. Борислав Борисов от АБВ, Кирил Цочев от АБВ, Валери Симеонов от ПГ на ПФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

vot42

преди 9 години

Истината за пенсионните фондове ще излезе наяве,когато дойде време да се изплащат вторите пенсии,ако са останали пари в тях!? Тогава ще бъде много късно,както стана с КТБ! Много хора ще пият тогава по една студена вода! В световната практика има доста случаи на фалирали пенсионни фондове!

3

Миуен Веучефф

преди 9 години

Тия пеесе и седем лева за кой са?

2

Анонимен

преди 9 години

Сегаааа.Все още си пазя документите с "информацията " от моя пенсионен фонд, няма да му кажа името, то се смени, не зная дали съществува, защото съм пенсионер.Преди да се пенсионирам, рязко падна доходността, фондът смени името си и получих сума с 2000 лева по-малко от последно декларираното.Това се отнася и за други хора, но сумите са различни, защото по различно време са се включили.Всички получаваха по-ниска сума.БСП - Имате Виткова с фонда Далаверие? Питайте прокопиев!

fallback