Николай Ненчев. Снимка: Булфото, архив
fallback

Военният министър Николай Ненчев е категоричен, че няма мобилизация на резервисти и слуховете за това са спекулации.

Oще по темата
„Имам усещане, че слуховете, че се готвим за война, идват от Русия", коментира той по Нова телевизия заради появилата се информация, че българската армия пуска повиквателни и мобилизира военнослужещи, готвейки се за военни действия.  
 
"Това са спекулации. Източниците на тази информация са едни и същи. Хората, които създават истерия, са едни и същи. Налице е информационен пропаганден център, който иска да създаде паника у хората. Тази дезинформация премина всякакви граници. Тя иска да създаде усещането, че ние правим нещо, насочено към Русия или към Украйна", увери министърът, като категорично отрече да тече мобилизация.
 
По думите му става въпрос само за справка и актуализация на списъците.

„Това не е изпращане на повиквателни. Изпращаме писмо на съответното лице, че трябва да се яви, за да се направи справка. Проверяваме дали тези хора са още в България, какво е здравословното им състояние, дали не са в майчинство - защото в българската армия има и жени", поясни Ненчев.

Той увери, че такива проверки се извършват периодично и в случая се касае за около 3000 души.
 
В същото време министърът подчерта, че състоянието на българската авиация никак не е добро. Няколко руски "МиГ"-а предстои да бъдат ремонтирани, и то от Русия. В тази връзка той изрази мнение, че българската техника не е съвместима със стандартите на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

248

A dali

преди 9 години

Министъра лъже като за световно. Лично аз получих повиквателна. При връчването ми беше казано, че ако има нещо да се ява еди къде в еди колко си часа от къде ще бъда извозен до съответното място заедно с другите. Това за проверка дали не съм умрял ли е или дали не съм си сменил пола случайно.

247

Бъдещ руски войн

преди 9 години

Да, ако стане война между Русия и НАТО със сигурност ще се мобилизираме, но като част от Руската Черноморска Армия и ще трепем турци и янки. Не вярвам нормален българин да се бие срещу славянските руски братя, с които заедно трепахме башибозука на Шипка, при Плевен и Стара Загора преди има няма стотина години.

246

aa

преди 9 години

mobiliziraite ni de,takmo 6te uveli4im ruskata armiq kakvo se pravite na ludi mnogo dobre znaete 4e nqma da se biem s na6ite bratq,a za vas tova 6te e kraq taka 4e deistvaite nie 4akame

fallback