Цецка Цачева. Снимка: архив, БулФото

Председателят на парламента Цецка Цачева определи готвения от ДПС вот на недоверие към кабинета като "намерение" на този етап.

Още по темата
Ще изчакаме следващите дни, за да видим дали наистина ще бъде внесено такова искане. Вярвам, че това няма да повлияе на добрия тон, който се опитваме да постигнем, заяви Цачева пред БНТ.

Вчера стана ясно, че от партията на Лютви Местан са започнали консултации за вот на недоверие, но не получават подкрепа от другите партии. От БСП обясниха, че няма да се подпишат под мотивите, защото не става дума за цялостната политика в здравеопазването, но ако се стигне до гласуване в пленарна зала, ще гласуват против правителството.

Вотът на недоверие е най-силният инструмент на парламентарната опозиция, случващото се е естествено и спокойно изчаквам развоя на нещата, каза още Цачева.

По думите й проблемът с нападенията над лекари, назован от министъра на здравеопазването Петър Москов, съществува и не трябва да се премълчава, но политиците трябва да мерят думите си, когато говорят.

Цачева подчерта, че “езикът на противопоставянето” не работи за единение на обществото.

Председателят на парламента обаче обясни, че не е „цензор" на различните парламентарни групи и на реториката и лексиката, която те използват.

“За съжаление, лошите примери на противопоставяне на остри реплики, преминаващи границата на добрия тон, нерядко звучат от парламентарната трибуна”, призна тя и добави, че на фона на 41-то и 42-то Народно събрание нападките и противопоставянето в настоящия парламент са в пъти по-малко.

Цачева обясни, че не споделя преминаването на граници в нападките, но и посочи: „Не можем да бъдем като кръжок, само добри обноски, защото тук се случва противопоставяне, изригване на идеи“.

Председателят на парламента коментира, че четири парламентарни групи подкрепят кабинета, но за ГЕРБ е напълно нормално да получават подкрепа и от останалите партии.

Цачева посочи, че е налице пълен консенсус по въпроса, че е необходима промяна в съдебната система. Нюансите стават различни, когато се коментират различните мерки, които да постигнат целите, коментира тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase