Снимка: БТА

За съдебната, административната и пенсионната реформа политиците да не се конкурират на терена на популизма, призова съпредседателят на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев на Деветата среща на бизнеса с правителството.

Още по темата
Пред фирмите и коалиционните си партньори от ГЕРБ Кънев очерта картина на демографски срив у нас, непрекъснато влошаващ се здравен и социален статус на населението, трайна финансова безпътица, „разтваряне на ножицата“ между хората, родени в образовани семейства в големи градове, и тези в малки градове, родени в необразовани семейства.

Трябва да преодолеем дефицитите в пенсионната система, иначе не можем да финансираме необходимите реформи, подчерта той. По думите му трайният провал на върховенството на закона отблъсква стратегическите инвеститори.

Кънев акцентира и на лошата администрация като проблем за растежа на икономиката. По думите му, ако за големите инвеститори и за чуждестранните партньори проблемът се казва корупция на високо ниво, липса на върховенство на закона, то за малкия бизнес той се нарича лоша и партизирана администрация.

Според него се създава трайна верига от зависимости и докато администрацията е „партийна“, тя няма да е обърната към хората.

Радан Кънев обаче внесе и доза оптимизъм, като заяви, че трябва да се съсредоточим върху причините, защото „къща се гради от основите“.

Той подчерта още, че в едно общество, ако на края не стои „тоягата на закона“, и най-добрите системи ще се корумпират.

Съпредседателят на РБ даде рецепта за изход от ситуацията - всички български политици да играят кооперативна игра за реформите и допълни, че ако това се случи, могат да извлекат големи дивиденти.

Кънев каза, че това до момента не е направено, затова тези, които обещават пенсии по 1000 лева, печелят гласове на избори, визирайки „Атака“.

Той посочи, че ако всеки играе самостоятелно, все по-малко хора ще гласуват, властта ще трябва все повече да рекетира бизнеса и ще продължаваме да „копаем дъното“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase