Снимка: архив БТА
fallback

Представители на всички партии в управляващата коалиции и на ДПС преговаряха в търсене на изход от кризата с пенсиите. Това стана ясно от съобщение на лидера на ДСБ Радан Кънев във „Фейсбук”.

Oще по темата
В профила си съпредседателят на РБ съобщи, че днес се е провела среща по въпросите на пенсионния модел с вицепремиера Ивайло Калфин, финансовия министър Владислав Горанов и представители на парламентарните групи на ГЕРБ, ПФ, АБВ. В разговорите, които Кънев нарича „полезни”, е участвал и депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов. Той е бил в качеството си на председател на социалната комисия в парламента.

„Оптимист съм, че е възможно кооперативно политическо поведение по този въпрос, който изисква максимално съгласие между управляващи и опозиция и консенсусни мерки с дълъг политически хоризонт”, пише лидерът на ДСБ.

Той съобщава, че по време на преговорите са били обсъдени въпросите на пенсионната възраст и размера на вноските в дългосрочен аспект. Било е дискутирано и по съотношението между капиталовия и солидарния принос и възможно развитие на капиталовия стълб.

„Лесно решение няма, но това е сфера, в която партиите трябва да черпят политическа сила от способността си да правят компромис и да постигат съгласие, а не от кресиливо популистко поведение”, убеден е Радан Кънев.

С началото на политическия сезон партньорите във властта започнаха преговори за излизане от кризата около пенсионната реформа. Тя избухна в края на миналата година, когато ГЕРБ и ДПС прокараха решение, с което се дава възможност на хората да преместят парите си от частен пенсионен фонд в НОИ. РБ, ПФ и АБ обаче бяха против. ГЕРБ вече обявиха, че са написали предложения, с които да коригират взетото решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Дойн

преди 9 години

До репресиранТрябва да си доста възрастен за да си репресиран в действителност!Аман от клакьори...А по темата - герберите плюха в паницата от която сега тепърва ще лочат!Идеята не е било да изхвърлят турците от властта, а да се наместят и те...

9

Анонимен

преди 9 години

Какво има да се търси - спрете пенсиите на тези, които трайно живеят в чужбина. В много държави важи правилото: Ако 2-3 месеца не се разписваш лично - НЯМА ПЕНСИЯ!!! Защо аз, ти и останалите да бачкаме за тия, които живеят вСАЩ например.ПЕНСИЯТА по доходи да е само за 20 години-оттам нататък да е СОЦИАЛНАТА!!! Как иначе да е справедливо? Едни получават пенсия 40 години, други 1-2, а трети не доживяват.

8

ПРАВИЛНО РАДАНЕ!

преди 9 години

ВИНАГИ СЕ ДОПИТВАЙ ДО ВТОРАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА В БЪЛГАРИЯ--ДПС!Я,....КОЛКО ХОРА ГИ ПРИПОЗНАХА ВЕЧЕ ЗА "НОВОТО ЛЯВО"!/..че дори и бивши министри на Орешарски/ТОВА Е ПАРТИЯ БЪДЕЩЕ ,ПИЧ...!!!

fallback