Снимка: архив БТА

ГЕРБ предлагат за обсъждане две идеи за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които да се излезе от кризата, създадена след предложението за пенсиите в края на миналата година.

Тогава по настояване на ГЕРБ парламентът реши да се даде възможност на хората да преместят еднократно парите си от частните пенсионни фондове в НОИ. Идеята срещна отпора на партньорите в управлението РБ, ПФ и АБВ, но с гласовете на ДПС тя мина в пленарна зала.

Още по темата
Сега ГЕРБ са готови да направят промени.

Едното предложение е да се даде възможност пари, прехвърлени в НОИ, отново да бъдат връщани в частните пенсионни фондове, съобщи пред БНР депутатът Светлана Ангелова.

„Тоест предложението ни е това прехвърляне да не бъде еднократно, както е сега в приетите текстове в края на 2014-а година”, обясни тя.

Другото предложение е да се даде възможност на започналите работа тази година по всяко време да могат да избират дали да бъдат осигурявани в НОИ или в частен фонд.

В приетите преди Нова година текстове се предвиждаше това да стане в рамките на една година, иначе средствата автоматично щяха да отиват в НОИ.

„Ние предлагаме да отпадне този текст. Все пак те да си избират и да няма такова ограничение”, каза Ангелова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase