Снимка: Dnes.bg

Според вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин осигурителните вноски за пенсия могат да нарастват спокойно с половин процентен пункт годишно. По думите му това изисква да се подготви комплекс от параметри, за да може да работи цялата пенсионна система. 

Още по темата
"Моето лично мнение е, че вноските би трябвало да растат, защото в момента пенсиите се изплащат от данъците и няма никакво основание, от гледна точка на работодателите и на работещите, да стоят ниски вноските и същевременно да се увеличават данъците, за да се изплащат пенсиите", каза той пред БНР.

"Така, че колко ще бъде нарастването - може да бъде, според мен, спокойно с половин процент годишно. Но, това ще стане бавно, така че няма да бъде усетено, няма да бъде шок, няма да бъде вдигане на данъци, осигуровки и т.н., нещо, което ще затрудни бизнеса и гражданите", допълни министърът.

По отношение на реформата на пенсионната система, което предизвика напрежение сред политиците в края на изминалата година, Калфин смята, че протакането няма да доведе до по-добра идея.

По-рано пред журналисти Калфин каза, че има различни варианти и експертни разработки. "Разработването на капиталов стълб не променя съществено пенсионната система, не променя ресурса в нея, не променя перспективата на хората да получават пенсии. Аз не мисля, че ще се създаде капиталов стълб в НОИ, но нека да видим какви са предложенията", аргументира се вицепремиерът.
 

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase