Снимка: архив Reuters

ГЕРБ ще търси тематични коалиции в Народното събрание и няма да връща подкрепа, ако тя бъде дадена от ДПС или БСП. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев.

„В парламента трябва да се търсят тематични коалиции – днес може подкрепата да дойде от ДПС, утре от някоя друга партия, включително и от БСП”, каза той пред bTV. Така Дончев коментира твърденията, че ГЕРБ е в скрита коалиция с ДПС заради някои от гласуванията в пленарната зала. Подобен вот се видя при приемането на спорните текстове за прехвърлянето на пари от частните пенсионни дружества в НОИ.

Още по темата
Дончев беше категоричен, че подобно гласуване не трябва да бъде приемано като партньорство.

„Този, който осигурява подкрепа, не бива обезателно да бъде пришиван като дългосрочен партньор. Спектърът теми, които засяга едно правителство, е изключително широк. Когато става дума за ключови теми, напълно допускам да получаваме подкрепа от политическите сили, които са извън управляващата формация”, каза той. Дончев обясни, че очаква подкрепа и от БСП.

В същото време той беше категоричен, че форматът на коалицията не подлежи на преразглеждане към момента.
Вицепремиерът призова да не се бъркат „политическите турбуленции с фундаменталната стабилност или нестабилност на кабинета”, защото е нормално да има спорове в кабинета. Дончев предупреди, че ако министри се фокусират само върху оцеляването на кабинета, той няма да може да направи нищо.

Томислав Дончев обяви и че очакваната загуба по линия на еврофондовете към края на 2014 година е била редуцирана от между  200 и 400 милиона евро  до 80 милиона. Вицепремиерът нарече това успех.

Дончев обясни и че очаква в периода 2014-2020 година в икономиката на страната да влязат не по-малка от 600 милиона евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase