Снимка: архив Булфото
fallback

Единствената работодателска организация, която до момента подкрепяше меморандума за разбирателство, който правителството и синдикатите подписаха в неделя, промени мнението си. С решението се даде възможност на българите, родени след 1959 г., да изберат дали да прехвърлят парите си за пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ.

Срещу меморандума вече се обявиха Стопанската камара, БТПП и АИКБ. От БСК дори настояха за президентско вето.

Oще по темата
Единствена КРИБ застана зад изменението чрез своя представител в бюджетната комисия. По-късно председателят Кирил Домусчиев и изпълнителният директор Евгений Иванов бяха поканени на среща от вносителя на поправката - финансовият министър Владислав Горанов.

В интервю за радио "К2" днес обаче Домусчиев заяви, че КРИБ е разгледала позицията си на заседание на Управителния съвет в сряда вечерта и вече отчита, че разглеждането на поправките трябва да се отложи.
„Ситуацията около подписания Меморандум между правителството и синдикатите, е скандална”, заяви той.

Според него скандално е това, че работодателските организации не са били поканени на дебат. Домусчиев обяви, че КРИБ е за диалог по темата, който трябва да продължи  до 31-ви март. Според него така щяло да се вземе най-доброто решение. Домусчиев е убеден, че не трябва да се взимат решения на всяка цена, „бързи и необосновани, без конкретни разчети“.

Шефът на КРИБ заяви още, че по принцип подкрепя пенсионната реформа. Според него обаче всякакви решения за прехвърляне на средства от универсалните фондове в солидарните без възможност за избор за прехвърляне от солидарния към универсални и професионални фондове “не могат да се приемат просто така”.

„Тези неща трябва да се обсъдят, да се видят, да се направи оценка за въздействието, да бъде получена информацията, за която е помолена КФН и тогава КРИБ може да излезе с някакво мнение в рамките на тристранния диалог”, каза още Кирил Домусчиев.

Едно от последствията от прехвърлянето на средства от универсалните към държавните фондове според него би било прекратяване на депозити и теглене на пари от банки, което от своя страна ще намали и кредитирането. По думите му може да има и голяма разпродажба на държавни ценни книжа, което ще понижи тяхната доходност. Същевременно решението може да има и отражение върху борсата, защото много от фондовете ще пристъпят към масова разпродажба на акции, за да си осигурят ликвидност.

„Сложна е темата и не трябва така да се тръгва от днес за утре да се пишат закони и то без участието на нашите експерти от работодателските организации”, добави Домусчиев.

Заради приетия меморандум днес от 18:00 часа пред сградата на Министерския съвет е планиран протест срещу предложенията за промени в пенсионното осигуряване. Над 1 800 потребители вече са потвърдили участие в събитието в социалната мрежа Facebook.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

...

преди 9 години

НЕ можах да разбера едно какъв е проблема,че и стачки ама чакайте малко никой не ви задължава ХОРАТА КАЗВАТ СЛАГАЙТЕ СИ ПАРИТЕ КЪДЕТО ИСКАТЕ,и веднага кой скочи (ГЛАДНИТЕ) НАЛИ ИСКАТ ДА СЕ РАЗБИЯТ МОНОПОЛИТЕ ЕМИ ТЕЗИ ФОНДОВЕ СА СИ ЖИВИ БАНКИ С МИЛИАРДИ ?!!?

14

Анонимен

преди 9 години

Защо на частни фондове да им се гарантират някакви проценти от вноската за пенсия????? Аз искам моите пари за пенсия да отиват в частни раце по мое желание, но именно от такива хора като мен ги е страх частниците. Не става задължително, нека тези частни фондове да ме убедят, че си струва да се осигорявам при тях, но не те искат да им е сигурно. Да живее демокрацията!

13

135

преди 9 години

До ИванМного са активни когато им замирише на пари, но не дават дори да се споменава криминализирането на неплащането на осигурителни вноски! Как да им вярва човек?

fallback