Димитър Манолов. Снимка: Булфото

Представители на частни пенсионни фондове, на работодателски организации и синдикати, провеждат серия срещи в парламента заради пенсионната реформа.

Разговорите са посветени на изненадващото решение от вчера да се даде възможност гражданите да имат свободен избор дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд, или в НОИ. Решението бе взето с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ПФ по време на заседанието на бюджетната комисия в парламента.

Още по темата
Днес обаче се оказа, че в редиците на Патриотите има разколебаване. Това стана ясно от думите на Димитър Манолов от "Подкрепа“. Той и лидерът на синдиката Константин Тренчев се срещнаха с лидерите на ПФ.

"Чухме от Валери Симеонов, Поли Карастоянова, че те не харесват промяната, въпреки че техни представители подкрепили предложението“, каза Манолов. Мнението на Красимир Каракачанов пък не станало ясно.

Синдикалистът обаче подкрепи идеята. Според него при всички положения е по-добре да има избор, отколкото да няма.

"Който си мисли, че ще получава една и съща пенсия от НОИ и една допълнителна от пенсионните фондове, разсъждава погрешно. За да получава някой допълнителна пенсия от пенсионен фонд, очакваната му пенсия от НОИ се намалява с 28 процента“, обясни той.

Междувременно представители на работодателски организации и на частните пенсионни фондове потърсиха среща с Реформаторския блок. След срещата с лидера Радан Кънев представители на БТПП, АИКБ и Стопанската камара обясниха, че са обсъдили процедурно ситуацията.

Димитър Бранков, който е зам.-председател на Стопанската камара, обясни, че трите организации са против промяната в осигурителния модел без нужната дискусия. По думите му Реформаторите са обявили, че ще предприемат свои ходове, но не уточни какви.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че не може такова важно решение да се вземе в рамките на неделно пиене на кафе.

Става дума за сериозна криза, породена от начина, по който е взето решението, което се надяваме да преодолеем и да включим темата в големия разговор през март за цялостната посока за пенсионната реформа, коментира той след среща с представители на пенсионните фондове.

Въпреки че реформаторите не са били уведомени за решението на ГЕРБ, Кънев увери, че няма да се правят на сърдити.

Според него страховете на пенсионните фондове са, че една прибързана промяна може да доведе до тежко обезценяване на личните ни пенсионни сметки.

Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на пенсионните фондове, предупреди, че едно такова решение ще разруши и взриви досегашния модел.

„Решението, което се обсъжда, е прибързано, взето е без мотиви, финансови обосновки. Ние искаме всички депутати да бъдат информирани за това какви ще са последствията .Това е мина на пенсионния модел“, коментира той.

Срещата между Реформаторите и представителите на пенсионните фондове се премести при шефката на парламента Цецка Цачева. Към разговорите се присъединиха и представители на правителството – вицепремиерът Румяна Бъчварова и финансовият министър Владислав Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase