Станислав Анастасов. Снимка: БТА

ДПС заплаши, че всяка сряда в парламента ще съобщава имената на уволнените държавни служители, които са припознати като близки до партията.

От ГЕРБ обаче се оправдаха, че по време на предишното управление са били отстранени професионалистите и са били назначени партийни кадри без опит и сега това трябва да се промени, за да заработи държавната машина.

"Да си член или симпатизант на ДПС означава да си незабавно уволнен",оплака се от името на движението Станислав Анастасов.

Той припомни, че преди четири месеца на среща при президента Росен Плевнелиев беше постигната договорка за плавен политически преход, което означава да няма реваншизъм.

"ДПС има дълга памет и няма как четири месеца да изчегъртат това споразумение, уви първата стъпка на служебния премиер Георги Близнашки беше политическа чистка и уволнения на кадрите на ДПС. След включването на РБ във властта са уволнени още над 100 души от администрацията, назначени след конкурс, но припознати по един или друг начин от ДПС“, коментира Анастасов.

Според него тази репресия е несравнима дори с червените и сините метли и заради това всяка сряда ДПС ще представя "жив летопис на политическата репресия" и ще изчита имената на хората, които са били уволнени.

Цвета Караянчева от ГЕРБ обаче не остана длъжна на критиките и обвини, че година и половина правителството на Пламен Орешарски безцеремонно е уволнявало кадри с кариера в  администрацията, които не са имали нищо общо с членство в ГЕРБ, но са работили по време на първия мандат на Бойко Борисов като премиер.

"43 000 човека за една година бяха уволнени. Те бяха с доказан професионализъм, но бяха назначени не калинки, а бръмбари, хора с партийно минало, хора, които са израсли в партийните централи“, обвини тя.

Според нея заради това сега трябва да се правят промени, за да покаже властта на Европа, че стабилността се връща.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase