Снимка: архив, Reuters

От нереализацията на проекта „Южен поток“ България ще претърпи загуби, но не и в мащабите, които се лансират от руската страна, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

Още по темата
"Може ползите да не са от мащабите, които се коментират, но ползи би имало и не бива да се изпуска нито една възможност“, настоя той.

В същото време подчерта, че при проекта става въпрос за смесица от икономика, геополитика и инфраструктурни обекти, която трудно се управлява.

Дончев съобщи, че вече е изпратено писмото до зам.-председателя на ЕК и комисар, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович за предложението на правителството ни Европейският съюз да финансира газов хъб (център) на входа на "Южен поток" на българска територия, от който руската суровина да се разпределя към другите европейски страни.

По думите на Дончев това предложение е добро и ще бъде предмет на разговори през следващите седмици с ЕК и държавите-членки на ЕС.

Дончев припомни, че България в момента зависи само от доставки на природен газ от Русия.

„В краткосрочен план следващата една година трудно е да излезем с предложение, което да гарантира максимална сигурност на газовите доставки. Ние зависим от една тръба. Надявам се с изграждането на интерконектори, на първо място с Гърция, ситуацията да се промени“, коментира той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase