Снимка: Архив Reuters

ГЕРБ, Реформаторите, Патриотичният фронт и АБВ показаха различни позиции по искането на Русия да спре строежа на „Южен поток“ заради България. ПФ се обявиха против спасяването на „Южен поток“. АБВ, които също са част от управляващото мнозинство, обаче обявиха, че застават зад продължаване на проекта. ГЕРБ и Реформаторите дадоха да се разбере, че са за „Южен поток“, но при спазване на европейското законодателство.

ГЕРБ се обяви в подкрепа на запазване на националната сигурност. „Много пъти сме казвали, че "Южен поток" може да се строи, ако се спазва законодателството, приетите процедури за регламенти“, каза депутатката Цвета Караянчева. Тя обясни, че ГЕРБ винаги е била и ще бъде гарант за евроатлантическата ориентация на България.

Още по темата
Депутатката призова да спрат политическите нападки и да се даде възможност на премиера да реши казуса, отивайки днес към Брюксел.

И Мартин Димитров от името на Реформаторския блок се обяви за спазване на европейските правила, заради които пък Путин поиска спиране на проекта.

„Няма нито една такава страна, която да купува газ само от Русия“, каза депутатът, който е и зам.-шеф на икономическата комисия. Димитров се обяви за влизане в европейския енергиен съюз. Той настоя да искаме подкрепа от ЕС за изграждането на интерконекторните връзки и предупреди, че ако това не стане, ни чака поредната трудна зима.

Според депутата като голям потребител ЕС може да договори много по-добри цени, отколкото всяка страна самостоятелно. Димитров коментира и думите на Путин, че България ще губи по 400 млн. евро на година заради „Южен поток”. „Тази сума трябва да бъде умножена по две, тъй като транзитните такси трябва да бъдат минимум в размер на 800 млн. евро“, каза депутатът и допълни: „Путин сам заложи това решение като полза за България, да си го поискаме, г-н премиер”, обърна се към Борисов Димитров.

Според един от лидерите на Патриотичния фронт - Валери Симеонов, обаче спирането на „Южен поток“ е добра новина. Той изрази надежда Путин да не се откаже от намерението си. Симеонов беше категоричен, че България няма никаква финансова полза от изграждането на тръбата. „Има ли България интерес от този проект? Това е най-важният въпрос, на който трябва да се отговори“, каза Симеонов.

Според него проектът е бил оскъпен умишлено 4 пъти, а освен това Русия официално е признала, че 22 години няма да получаваме транзитни такси. „Единственото, което трябва да ни интересува, е интересът на България. Руската страна иска да ни вкара в неустойки“, каза още Симеонов. Той беше категоричен, че няма да подкрепи изграждането на проекта.

Кирил Цочев от АБВ пък обяви, че партията му е за спасяването на „Южен поток“. Той посъветва парламентът да излезе с позиция, че ЕС трябва да насърчава енергиен баланс и използването на местни енергийни ресурси. „Трябва да постъпим високоблагородно и да дадем възможност на Бойко Борисов да защити това в ЕС”, каза още Цочев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase